Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Tko je Ann Jarvis?

VIDEO Postoji i tamna strana Majčina dana!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Koliko god pozitivan bio Majčin dan, on ima i mračnu stranu.

Iako su neke davne civilizacije slavile dan koji je sličio ovome što sada zovemo Majčin dan, modernija verzija originalno je počela 1900-ih.

Pročitajte i ovo Djevojčica uz majku pije sok Saslušana na sudu Užas u Beogradu: Otkriveno što je majka stavljala u sokove maloljetnoj kćeri tijekom njezina liječenja Provjereno: Dijete - 4 Uznemirujuće Šokantan razgovor djelatnice socijalne skrbi s djetetom: "Tata se neće zaustaviti, ići će dalje, a ti ćeš na vještačenje i aparate da vide govoriš li istinu"

Ann Jarvis liječila je ranjene vojnike tijekom Građanskog rata i kasnije je postala lokalna organizatorica. U čast svoje majke, njena kćer, Anne, počela je prikupljati potpise za peticiju kako bi Majčin dan postao nacionalni dan. 1910. West Virginija postala je prva američka savezna država koja je usvojila taj dan kao praznik.

Do 1914. Woodrow Wilson potpisao je zakon kojim je Majčin dan priznat kao nacionalni praznik u SAD-u.

Nakon toga, tvrdi novinar Timea, stvari su počele postajati malo čudne. Zbog komercijalizacije praznika, Anne Jarvis okrenula se protiv njega i pokušala ga ukinuti.

Drage mame, sretan vam Majčin dan!

'Jarvis se ubacila u Međunarodnu asocijaciju Majčina dana i pokušala dobiti kontrolu nad praznikom. Organizirala je bojkote, prijetila tužbama. Čak je i napala Prvu damu Eleanor Roosevelt jer je koristila Majčin dan da prikupi novčana sredstva za dobrotvorne svrhe', piše u jednom broju National Geographic.

Godine 1930. uhićena je jer je ometala mir tijekom prodaje karanfila na Majčin dan. Umrla je bez djece u psihijatrijskoj ustanovi 1948.

Unatoč tom mračnom preokretu, praznik koji se slavi druge nedjelje u svibnju, ostao je veliki hit u modernom dobu. Trenutačno se slavi diljem svijeta i veliki je komercijalni bum. Ove godine je potrošeno oko 2,3 milijarde dolara na cvijeća za majke i više od 20 milijardi dolara na ostale poklone, pozive, večere kojima će biti počašćene majke...

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene