Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Majčin dan

Drage mame, sretan vam Majčin dan!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Od 1914. godine slavi se Majčin dan.

Svake druge nedjelje u svibnju od 1914.godine slavi se Majčin dan kojeg je inicirala Anne Marie Jarvis.

Pročitajte i ovo Djevojčica uz majku pije sok Saslušana na sudu Užas u Beogradu: Otkriveno što je majka stavljala u sokove maloljetnoj kćeri tijekom njezina liječenja Provjereno: Dijete - 4 Uznemirujuće Šokantan razgovor djelatnice socijalne skrbi s djetetom: "Tata se neće zaustaviti, ići će dalje, a ti ćeš na vještačenje i aparate da vide govoriš li istinu"

Ta Amerikanka u gradiću Grafton na godišnjicu smrti svoje majke u lokalnoj je crkvi podijelila 500 bijelih karanfila drugim majkama.

Željela je osnivanje službenog praznika u čast majki, pa je pisala političarima, gospodarstvenicima, svećenicima i ženskim udrugama, a ubrzo su majke u 45 država SAD-a slavile majčin dan.

Zagrlite ih i zahvalite im na svemu...

Majka koja je bila inspiracija za ovaj dan - Anne Marie Reeves, okupljala je žene iz čitave regije u američkoj saveznoj državi Virginiji, na sastanke u lokalnoj crkvi, gdje je organizirala klubove poznate pod nazivom ‘Majčin radni klub’.

Ondje su se žene podučavale sanitaciji, osposobljavalo ih se da pomažu majkama oboljelim od tuberkuloze, te za bolju kontrolu zdravstvene ispravnosti mlijeka za djecu.

Dan majki obilježava se i u Hrvatskoj. U prošlosti je imao velik značaj za emancipiranje i poboljšanje položaja žena u društvu, dok se danas svodi na darivanje majki cvijećem, čestitkama i poklonima.

Svim mamama želimo sretan Majčin dan!

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene