Obavijesti Video Pretražite Navigacija
nakon glasanja o povjerenju

Talijanski premijer Mario Draghi ipak predao ostavku predsjedniku

Mario Draghi
Mario Draghi Foto: Afp
Talijanski premijer Mario Draghi predao je u četvrtak ostavku predsjedniku Sergiju Mattarelli, koji ga je zamolio da ostane u svojstvu vršitelja dužnosti, navodi se u priopćenju ureda predsjednika.

U priopćenju se ne navodi hoće li predsjednik Sergio Mattarella raspustiti parlament ili sazvati prijevremene izbore.

Politički izvori rekli su ranije ovog tjedna da će vjerojatno raspustiti parlament i raspisati prijevremene izbore u listopadu.

Draghi je u srijedu dobio povjerenje u Senatu, no tri vodeće koalicijske stranke bojkotirale su glasanje i time zapravo srušile njegovu vladu.

Pročitajte i ovo Mario Draghi u talijanskom parlamentu tri vodeće koalicijske stranke Pala talijanska vlada: Bojkot glasanja o povjerenju Draghiju u Senatu

Bojkotirali su zastupnici tri stranke iz Draghijeve koalicije: Forza Italija, stranka desnice koju vodi bivši premijer Silvio Berlusconi, zatim krajnje desna Liga, koju vodi poopulist Matteo Salvini te populistički Pokret 5 zvijezda (M5S).

Pročitajte i ovo Mario Draghi Napeto u Italiji Ne puštaju ga tako lako: Više od tisuću gradonačelnika potpisalo peticiju da Draghi ostane na dužnosti

Kriza vlade nastupila je prošli tjedan kada članovi populističkog Pokreta pet zvijezda (M5S) nisu željeli glasati o velikom paketu pomoći gospodarstvu zbog rata u Ukrajini.

Pročitajte i ovo Posljedice suše u Veroni - 1 EKIPA NOVE TV NA TERENU Nezapamćena suša na sjeveru Italije: Zbog nestašice vode proglašeno izvanredno stanje

Draghijeva vlada zadržala je većinu i bez te stranke, no on je tada ponudio ostavku jer se raspao koalicijski "pakt povjerenja", ali je rekao da je spreman nastaviti ako sve stranke stanu uz njega, što se nije dogodilo.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene