Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Fantastično arheološko otrkriće

Pronađena najstarija proteza na svijetu, možda čak iz 14. stoljeća - napravljena od pravih zuba

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pronaći tuđu i korištenu protezu u normalnim uvjetima baš i nije razlog za slavlje, no grupa arheologa je bila oduševljena otkrićem u gradu Lucca.

Tim znanstvenika, sastavljen od paleopatologa (znanstvenici specijalizirani za proučavanje bolesti i ozljeda na starim ljudskim i životinjskim ostacima) sa Sveučilišta u Pisi otkrio je stoljetne proteze u staroj obiteljskoj grobnici.

Pročitajte i ovo Ilustracija (Foto: AFP) Stotine kovanica Epohalno otkriće: Drevni novčići pronađeni u kazalištu mogli bi vrijediti milijune Slika nije dostupna Pomoći će turizmu Arheološka utopija 2017: Pronašli 17 mumija, 3700 godina staru grobnicu i kipove faraona

Vjeruju da proteza datira između kraja 14. i početka 17. stoljeća što je čini najstarijom ikad pronađenom, iako se zna da su Etrruščani i Rimljani radili proteze od ljudskih i životinjskih zuba već u 7. st. pr. Kr.

Jedan od članova tima, dr. Simona Minozzi, je rekla: "Iako postoje opisi sličnih predmeta u tekstovima iz tog razdoblja ne postoje poznati arheološki dokazi. Proteza pronađena u ovoj grobnici je prva iz tog povijesnog razdoblja. I kao takva je vrijedan dodatak povijesti stomatologije''.

Pronađena proteza se sastoji od pet zuba - očnjaka i sjekutića - prekrivenih slojem metala. Arheolozi vjeruju da su zubi u njoj pripadali različitim osobama te da su međusobno povezani uz pomoć trake od zlata koja je služila i da ih se ''zakači'' za donje desni. 

Skeniranje je pokazalo da je metalna obloga na zubima napravljena uglavnom od zlata, srebra i još nekih metala koji su se tada koristili, a sloj kamenca na površini zuba govori da je proteza nošena duži period.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene