Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Osveta

Najkrvaviji pokolj u povijesti Pakistana: Ubijena 141 osoba, od toga 132 djece

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pakistanski talibani izveli su u utorak nakrvaviji teroristički napad u povijesti zemlje, usmrtivši u školi koju polaze djeca vojnika 141 osobu od kojih 132 učenika, kako bi se osvetili zbog nedavne vojne ofenzive na njihova uporišta.

Napad u Pešavaru koji je završen nakon više od sedam sati borbe smrću šest napadača, držao je bez daha čitavu zemlju, sleđenu pričama preživjelih kako su talibani išli iz razreda u razred ubijajući djecu od kojih su neka imala jedva 12 godina.

Pročitajte i ovo Provjereno: Dijete - 3 emisija Provjereno Spolno zlostavljanje: ''Ja moram tajiti njegov identitet zbog zaštite svojeg djeteta, a država ne štiti moje dijete nimalo'' Chongqing U Kini pogubljen par Opak, okrutan i odvratan zločin: Nagovorila ljubavnika da ubije svoju djecu kako im ne bi bila prepreka u vezi

Pokolj je izazvao val međunarodne osude, od UN-a do velikih zapadnih sila i Indije, tradicionalnog suparnika Pakistana, preko mlade pakistanske aktivistice za obrazovanje Malale Jusafzai, nove dobitnice Nobelove nagrade za mir podrijetlom iz tog područja.

Predsjednik SAD-a Barack Obama osudio je "jeziv i okrutan" napad i naglasio angažman SAD-a na strani pakistanske vlade "radi suočavanja s terorizmom i ekstremizmom" i promicanja mira i stabilnosti u regiji.

Preživjeli o užasu u školi: 'Djeca su gledala kako njihova učiteljica živa gori'

Odgovornost za napad preuzeo je Talibanski pokret u Pakistanu, glavna islamistička pobunjenička skupina u zemlji i počinitelj napada na Malalu 2012., koji je pokazao sposobnost za krvave napade usprkos nedavnih vojnih ofenziva koje su ga oslabjele.

Islamabad je potvrdio svoju odlučnost da eliminira tu skupinu u čijim je napadima smrtno stradalo 7.000 osoba u zemlji od 2007., posebice na sjeverozapadu zemlje i u Pešavaru.

Napad je počeo oko 10.30 sati po lokalnom vremenu kad je šest talibana prerušenih u vojnike zauzelo školu, smještenu u predgrađu.

U tom se trenutku oko 500 učenika, većinom između 10 i 20 godina, nalazilo u školi odabranoj jer je pohađaju "djeca nekoliko visoko rangiranih vojnih časnika", objasnio je talibanski glasnogovornik Muhamed Hurasani. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene