Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Istraga se nastavlja

Talibani: Ubili smo ih jer su dijelili Biblije na lokalnom jeziku

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Trupla osmero zapadnih humanitaraca pronađena na sjeveru Afganistana su dovezena u Kabul i nastavlja se istraga kako bi se utvrdilo tko ih je ubio dan nakon što su talibani preuzeli odgovornost za 'ubojstva kršćanskih misionara'.

Šestorica Amerikanaca, jedna Britanka i jedna Njemica, te dvojica Afganistanaca, ubijeni su vatrenim oružjem u mirnoj pokrajini Badakshan na sjeveroistoku Afganistana. Veleposlanstvo SAD-a u Kabulu je objavilo da su trupla poslana u domovine sredinom dana, a identificirana su uz pomoć afganistanskih dužnosnika i predstavnika konzulata i veleposlanstva SAD-a, Velike Britanije i Njemačke.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Polomili im igračke! Talibani otkrili da je američka vojska ostavila uništene helikoptere i avione: "Ljuti smo i razočarani, osjećamo se izdano" Patrik: Maturant humanitarac - 4 Priča o sjajnom maturantu Patrik će hodati od Zagreba do Rijeke da bi sakupio novac za druge: "Sve sam nervozniji, ali veselim se prvom koraku. Krenut ću, ići, gaziti..."

Glasnogovornica američkog veleposlanstva Caitlin Hayden je potvrdila da je među ubijenima u Badakshanu šestero Amerikanaca. Američka državna tajnica Hillary Clinton je osudila ubojstva humanitaraca i rekla je da je 'potresena gubitkom tih hrabrih i plemenitih ljudi i ukazala na pokušaj talibana da opravdaju ono što se ne može opravdati lažnim optužbama o njihovim aktivnostima u Afganistanu'.

Skupinu humanitaraca, među kojima su bili liječnici, oftalmolozi, stomatolog i bolničarke, vodio je Amerikanac Tom Little koji je dugo živio u Kabulu, rekao je Dirk Frans, izvršni direktor IAM-a, kršćanske Međunarodne misije za pomoć. Skupina humanitaraca se vraćala iz susjednog Nuristana bez pratnje osiguranja kada su ubijeni po ulasku u Badakshan.

>> Afganistan: Pronađena izrešetana tijela Nijemaca i Amerikanaca

Talibani koji ratuju protiv vlade u Kabulu i stranih vojnika, preuzeli su odgovornost za napad tvrdeći da su humanitarci bili u 'kršćanskoj misiji' te su dijelili Biblije pisane lokalnim jezikom. Ministarstvo unutrašnjih poslova je otvorilo istragu, ali drži da je prerano reći radi li se o organiziranom napadu i tko stoji iza njega. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene