Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ne zna se uzrok

Tajanstvena bolest kosi djecu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ugandom hara misteriozna smrtonosna bolest od koje oboljevaju većinom djeca.

Četranestogodišnji Patrick Anywar leži sklupčan u prašini na podnevnoj vrućini u ugandijskom selu. Nastoji podići pogled prema svom mlađem bratu i sestri koji se igraju ispred obiteljske kuće. Nakon minute glava mu pada na prsa, a njegovo su mršavo tijelo potpuno savladali grčevi, piše AFP.

Pročitajte i ovo Klinika za dječje bolesti Niska procijepljenost Zarazna bolest sve je češća među djecom: "Možemo očekivati veliki broj oboljelih kroz idućih nekoliko tjedana ili mjeseci" Valentina Budimir, majka djeteta oboljelog od ahondroplazije loša kvaliteta života Svaki dan žive s bolovima, sami ne mogu obavljati ni osnovne potrebe: Roditelji ove djece s teškom dijagnozom apeliraju da se hitno nabavi lijek

Anywar je jedan od 3.000 djece na sjeveru Ugande koji pate od misteriozne bolesti slabljenja tijela koja je pogodila gotovo svaku obitelj u selu Tumangu. Nekoliko godina, znanstvenici su pokušali i nisu uspjeli odrediti uzrok ove bolesti, za koju lokalni stanovnici kažu da je ubila stotine mladih.

Ono što znaju jest da ova bolest pogađa samo djecu i postepeno uništava svoje žrtve konvulzijama, usporavanjem rasta, oslabljivanjem udova, mentalnim oštećenjima i ponekad izgladnjivanjem. Anywarova majka Rugina Abwoyo, već je izgubila jednog sina, Watmona koji je također obolio od ove bolesti. Sada kaže da može samo gledati kako joj nestaje i drugi sin.

>> Misteriozna bolest ubija tisuće u Srednjoj Americi

'Prije je hodao i trčao poput druge djece, ali sada netko uvijek mora ostati s njim kod kuće i brinuti se o njemu', rekla je Abwoyo. 'Ova je bolest grozna, zbog nje ne može sam jesti niti piti.' Joe Otto, zdravstveni volonter objašnjava kako tajanstvena bolest pustoši Tumangu, smještenu 450 kilometara sjeverno od glavnog grada Kampale.

'U tom selu živi 780 ljudi, a njih 97 boluje od ove bolesti. Pogodila je gotovo svaku obitelj', rekao je Otto. Kad god lijekovi dođu u lokalni zdravstveni centar koji je udaljen nekoliko kilometara od sela, Otto na biciklu od po njih. Međutim zna da oni nude tek kratkoročno rješenje.

'Dajemo lijekove za epilepsiju, ali ova je bolest drugačija od epilepsije', kaže Otto. Upravo suprotno, bolest se proširila njihovom zajednicom. 'Počeli smo govoriti da je pacijent koji je umro zapravo izliječen, jer je napokon daleko od iznimno bolne bolesti', kaže Otto.

>> Misterij njemačkog sela: Gotovo svaka kuća ima oboljelog od raka

Znanstvenici pokušavaju pronaći lijek. Od 2010. istraživači od epidemiologa do stručnjaka za okoliš, neurologa i toksikologa proveli su širok spektar testova. Istražitelji su proučavali moguće poveznice između bolesti i svega od parazita koji uzrokuje sljepoću do neuhranjenosti i posljedica građanskog rata koji se na tom prostoru vodio desetljećima.

'Razmotrili smo sve ovo, ali na nesreću nismo mogli ništa od toga pripisati misterioznoj bolesti', rekla je Miriam Nanyunja, službenica u uredu za kontrolu i prevenciju bolesti Svjetske zdravstvene organizacije u Kampali. 'Još tragamo za uzrocima', dodala je.

Nerijetko su rezultati potaknuli više pitanja nego odgovora, a znanstvenici još ne znaju je li bolest povezana sa sličnima koje su otkrivene na području Južnog Sudana i Tanzanije.

Prošli mjesec, nakon pritiska zakonodavaca iz pogođenog područja, ministar zdravstva, objavio je hitan plan kako bi se identificirala i kontrolirala bolest. Međutim, Nanyunja kaže da dok potraga za uzrokom i mogućim lijekom traje, za sada, liječnici mogu samo ublažiti simptome.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene