Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Odluka teška za Srbe

Tadić: ICJ nije raspravljao o pravu Kosova na samostalnost

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik Srbije Boris Tadić je mišljenje Međunarodnog suda pravde (ICJ) o legalnosti kosovske deklaracije o neovisnosti ocijenio teškim za Srbiju te istaknuo kako Srbija nikada neće priznati jednostrano proglašenu neovisnost Kosova.

'Odluka Međunarodnog suda pravde da jednostrana deklaracija o neovisnosti Kosova ne povrijeđuje međunarodno pravo teška je za Srbiju i to otvoreno treba reći našoj javnosti. Međutim, jasno je da se sud nije izjašnjavao o pravu na otcjepljenje već je odlučio da raspravlja isključivo o tehničkom sadržaju deklaracije o neovisnosti', kazao je Tadić na tiskovnoj konferenciji. Predsjednik Srbije kazao je kako tekst deklaracije sam po sebi ne narušava međunarodno pravo, s obzirom da ga se, kako je rekao, i ne dotiče. 'Samim tim sud je izbjegao da se izjasni o suštinskom pitanju i prepustio je da se o tome i svim političkim implikacijama raspravlja u najvišem organu Ujedinjenih naroda, Općoj skupštini. Politički zaključak, dakle, prepušten je Općoj skupštini Ujedinjenih naroda', naveo je Tadić.

Pročitajte i ovo Poglavar Srpske pravoslavne crkve Oštre reakcije iz Beograda Bura u Srbiji zbog zabrane kosovskih vlasti: "Oni koji su donijeli odluku čine zlo, ta vrata otvorit će sam Bog" Slika nije dostupna Dodik u Hercegovini: 'Republika Srpska ne ide u avanturističko odcjepljenje'

>> Jeremić: Srbija neće priznati Kosovo

>> Kosovo poručilo Srbiji: Smatrajte nas suverenom državom

>> ICJ: Kosovo je smjelo proglasiti neovisnost

Srbija, dodao je, nikada neće priznati jednostrano proglašenu neovisnost Kosova, jer smatra da jednostrana, etnički motivirana secesija nije u skladu s načelima Ujedinjenih naroda. Tadić je naveo da će u danima koji dolaze biti pažljivo analizirano sve što je rečeno te situacija biti razmotrena u svim državnim institucijama Srbije. Međunarodni sud pravde u četvrtak je objavio kako smatra da kosovska deklaracija o neovisnosti iz 2008. ne krši međunarodno pravo. Savjetodavno mišljenje ICJ-a pročitao je predsjednik suda Hisashi Owada koji je ustvrdio da međunarodno pravo 'ne sadržava zabranu proglašenja neovisnosti i da stoga deklaracija o neovisnosti od 17. veljače 2008. ne krši međunarodno pravo'.

EU pozdravio objavu odluke ICJ-a o Kosovu

Visoka predstavnica EU-a za vanjsku politiku i sigurnost Catherine Ashton pozdravila je objavu savjetodavnog mišljenja o neovisnosti Kosova, ističući da se pozornost sada treba usmjeriti na budućnost te da je budućnost i Srbije i Kosova u Europskoj uniji. 'Europska unija pozdravlja objavu savjetodavnog mišljenja ICJ-a, koje pozorno proučavamo. Savjetodavno mišljenje otvara novu fazu. Pozornost sada treba usmjeriti na budućnost, a budućnost Srbije i Kosova je u Europskoj uniji', kaže se u izjavi Catherine Ashton. Visoka predstavnica ističe spremnost EU-a da pomogne proces dijaloga između Beograda i Prištine. 'Taj dijalog treba promicati suradnju, postići napredak na put prema EU-u i poboljšati život ljudi. Proces dijaloga sam po sebi je čimbenik mira, sigurnosti i stabilnosti u regiji', kaže Ashton.

Kosovo je vrlo delikatno pitanje za Europsku uniju jer pet od njezinih 27 članica ne priznaju kosovsku neovisnost. Predsjednik Europskog parlamenta Jerzy Buzek pozdravio je savjetodavno mišljenje Međunarodnog suda pravde da Kosovo proglašenjem neovisnosti nije prekršilo međunarodno pravo te istaknuo da bi međunarodna zajednica trebala poštovati to mišljenje, a Beograd i Priština iskoristiti ga kao instrument pomirenja, a ne kao ispriku za nastavak diplomatskog prijepora. 'Međunarodna zajednica bi trebala poštovati savjetodavno mišljenje ICJ-a. Uzimajući to u obzir, dvije bi strane trebale ovo mišljenje koristiti kao instrument za pomirenje, a ne kao izliku za nastavak diplomatskog prijepora', kaže u priopćenju Buzek i dodaje da bi se dvije strane sada trebale dogovoriti oko funkcionalnog i trajnog rješenja, koje je interesu njihovih naroda, naroda zapadnog Balkana kao i Europske unije i cijele međunarodne zajednice.

Pozornost sada treba usmjeriti na budućnost, a budućnost Srbije i Kosova je u Europskoj uniji Catherine Ashton Pomirenje ne ide kroz sudske presude

Buzek ističe kako Europski parlament snažno podupire priključenje zemalja zapadnog Balkana Europskoj uniji. Također je pozdravio 'opipljive napore Srbije da popravi svoje odnose sa susjedima: deklaracija o Srebrenici i nastavak poboljšanja odnosa s Hrvatskom dva su primjera koja to pokazuju'. 'Na kraju krajeva, pomirenje neće biti postignuto kroz sudske presude, nego kada kada narodi Balkana budu mogli slobodno i mirno živjeti, kretati se i trgovati', rekao je Buzek. Demokršćanska zastupnica Europskog parlamenta iz Njemačke Doris Pack pozvala je preostalih pet zemalja EU-a, koje još nisu priznale kosovsku neovisnost, da to učine, ocijenivši mišljenje suda rezultatom politike Slobodana Miloševića.

'Današnja odluka Međunarodnog suda pravde rezultat je politike Slobodana Miloševića. S ovom presudom, ICJ utire put za novu, mirnu i stabilnu budućnost Kosova. Srbija, koja je tražila pravorijek ICJ-a, na prvom mjestu mora prihvatiti ovaj rezultat i težiti dobrosusjedskim odnosima s Kosovom', kaže Pack. Ona dodaje da bi sada i ostale zemlje trebale priznati neovisnost Kosova, posebice pet zemalja članica EU-a koje to još nisu učinile. Kosovsku neovisnost priznale su sve članice EU-a osim Španjolske, Slovačke, Rumunjske, Grčke i Cipra. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene