Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nakon potvrde da Sejdiju dolazi

Tadić definitivno ne dolazi na inaugiraciju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Tadić je najavio i da će u Vijeću sigurnosti UN-a govoriti o izjavi hrvatskog predsjednika Mesića.

Prištinski dnevnik Zeri prenio je ranije da je glasnogovornik predsjednika Kosova izjavio da će kosovski predsjednik Fatmir Sejdiju prisustvovati inauguraciji novog hrvatskog predsjednika Ive Josipovića.

Pročitajte i ovo Emmanuel Macron INAUGURACIJA Macron svečano prisegnuo u Elizejskoj palači: "Moramo izumiti novu metodu zajedno, daleko od ustaljenih tradicija i rutina..." Ivana Petrović u studiju Dnevnika Nove TV - 1 Analiza Ivane Petrović "Čudi me kada se govori da će doći do potpunog zaokreta u politici SAD-a. Ipak nešto ostaje"

>> Josipović na inauguraciju zove i Sanadera

Nakon ove vijesti je za B92 u kabinetu predsjednika Srbije potvrđeno da Boris Tadić neće prisustvovati inauguraciji novoizabranog hrvatskog predsednika Ive Josipovića, koja je zakazana za 18. veljače. Borist Tadić je tako ispunio svoju prijetnu Josipoviću: Ili ja, ili Sejdiju.

Prije dva dana je dr. Mirando Mrsić, direktor kampanje Ive Josipovića rekao da je stigla čestitka od Borisa Tadića, te da su s protokolom u pregovorima o tome tko će doći na inauguraciju. 'Smatramo da su odnosi sa Srbijom jedan od ključnih elemenata sigurnosti u ovom dijelu Europe i u tom svjetlu gledamo na dolazak predsjednika Srbije. Bilo bi nam drago i važno da dođe predsjednik Tadić', rekao je tada Mrsić.

Tadić: Mesićeva izjava je prijetnja sigurnosti u regiji

Tadić je danas najavio i da će u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda govoriti o izjavi hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića da bi u slučaju referenduma o izdvajanju Republike Srpske iz Bosne i Hercegovine poslao vojsku da intervenira.

Beogradski su mediji  prenijeli Tadićevu izjavu, koji je ocijenio da je Mesićeva izjava prijetnja sigurnosti u regiji i ratno huškanje. Tadić je kazao kako je to prijetnja sigurnosti svih ljudi i naroda koji žive 'u regiji' te da će o 'toj prijetnji' govoriti u Vijeću sigurnosti UN kao najvišem tijelu svjetske organizacije koje se bavi pitanjem sigurnosti u cijelome svijetu. Srbijanski predsjednik sudjelovat će u petak 22. siječnja na sjednici Vijeća sigurnosti UN, na kojoj će se razmatrati najnovije izvješće o radu misije UN na Kosovu.

Predsjednik Mesić potvrdio jejučer da je u ponedjeljak u neformalnom razgovoru novinarima kazao kako je u slučaju referenduma o odcjepljenju u Republici Srpskoj spreman vojno prekinuti koridor u bosanskoj Posavini, ali i ocijenio kako ne vjeruje da u ovom trenutku postoji netko tko će pokušati razbiti cjelovitost BiH.

Srbijanski ministar vanjskih poslova Vuk Jeremić danas je već nazvao Mesićevu izjavu pokušajem provokacije predbacivši mu nedostatak 'političke i moralne težine'.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene