Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Izvještaj Europskom parlametu

Swoboda: Postoji teoretska mogućnost da se pregovori zaključe u prvoj polovici 2011.

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Parlamentarni izvjestitelj za Hrvatsku Hannes Swoboda izjavio je kako postoji 'teoretska mogućnost' da Europski parlament da svoj pristanak na pristupni ugovor s Hrvatskom u srpnju sljedeće godine.

Pročitajte i ovo Zastupnici EP-a odlučuju o ključnom paketu o migracijama i azilu Prethodni prijedlozi su propali Europski parlament glasa o paktu koji je podijelio stranke Nina Skočak Skuplja potpise za kandidaturu Poznata tiktokerica želi u Europski parlament: "Na mojoj listi svi su mlađi od 30 godina"

Swoboda je svoju izjavu dao na sjednici Europskog parlamenta u Bruxellesu, a ukoliko bi se njegova najava ostvarila, to bi omogućilo da Hrvatska postane punopravnom članicom EU-a 1. siječnja 2013.

'Komisija će negdje u ožujku predstaviti izvješće o ispunjavanju mjerila u poglavlju Pravosuđe i temeljna prava, i, ako sve bude u redu, moguće je pregovore završiti u lipnju. Teoretski je moguće da Europski parlament u tom slučaju da svoj pristanak na srpanjskom zasjedanju', rekao je Swoboda naglašujući kako bi se, ako se to tada ne dogodi, Europski parlament svoj pristanak dao u rujnu ili listopadu što bi ipak omogućilo Hrvatskoj da u EU uđe 1. siječnja 2013.

>> Swoboda: RH pregovore može zaključiti u prvoj polovici 2011.

>> Josipović odlikovao Swobodu

Swoboda je upozorio da treba uvjeriti neke zemlje, poput Nizozemske koja oklijeva kada je u pitanju proširenje, te razgovarati sa Slovenijom kako se ne bi ometao proces ratifikacije. 'Hrvatska Vlada je posljednjih mjeseci napravila veliki posao u reformama i poduzela velike korake u reformi pravosuđa', istaknuo je Swoboda koji je upozorio na pitanje suradnje Hrvatske s Haškim sudom, kazavši da Hrvatska treba učiniti sve da u potpunosti surađuje i utvrditi jesu li topnički dnevnici koje traži haško tužiteljstvo ikada postojali, jesu li uništeni ili su nestali. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene