Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Suđenje za ratni zločin u Grubišnom Polju

Svjedok rekao da je Trbojević sudjelovao u mučenju i ubojstvu zarobljenika

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na suđenju bivšem pripadniku teritorijalne obrane Velike Peratovice Bori Trbojeviću (49) iz Beške, za ratni zločin nad hrvatskim civilima na području općine Grubišno Polje 1991. svjedok suda Josip Seleši pred Vijećem za ratne zločine Okružnog suda u Beogradu posvjedočio je da je optuženi sudjelovao u mučenju i ubojstvu zarobljenika.

'Vraćali smo se s polja duhana i svratili u kuću Anke Kotaran. Tada su zapucali iz automata, ali nitko nije bio ozlijeđen. Puzeći smo otišli do tavana, odakle sam vidio da su Trbojević i Milorad Mrkšić (također pripadnik TO) bacali bombe. Tada sam bio teško ranjen, kao i Anka, koja je kasnije preminula', rekao je Seleši u saslušanju provedenom putem video konferencijske veze u suradnji sa Županijskim sudom u Zagrebu. Svjedok je dodao da je zbog ozljeda koje je tada dobio sada 60-postotni invalid te da je tada tri tjedna proveo u bolnici u Virovitici, gdje je doznao da mu je u međuvremenu zarobljen sin i odveden u zatvor u školi u Peratovici, gdje je i ubijen potkraj listopada 1991.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Presuda Bori Trbojeviću Deset godina zatvora za zločin u Grubišnom Polju Slika nije dostupna Zločin u Grubišnom polju Na suđenju saslušan još jedan hrvatski svjedok

Putem video linka iz Zagreba također su saslušani hrvatski svjedoci Miško Čapo i Marica Kotaran, koji su ustvrdili da su hrvatski civili bili zarobljavani i neki od njih pretučeni, te da su muškarci odvođeni i zatvarani u školi u Peratovici. Čapo je kazao da je u zatvoru u školi proveo 27 dana i da je potom oslobođen u razmjeni zarobljenika, te da se potom vratio u selo gdje je dobio dozvolu za kretanje koju je potpisao Rade Čakmak, a na kojoj je pisalo 'SAO Krajina. Svo troje navedenih svjedoka u vrijeme ovih zbivanja živjeli su u Topolovici.

U nastavku postupka saslušan je i svjedok suda Stevo Bosanac iz Banje Luke, koji je bio pripadnik postrojbe u kojoj je bio i optuženi Trbojević. Bosanac je kazao da je zajedno s Trbojevićem 12. kolovoza 1991. priključio postrojbi kojoj je glavni zapovjednik bio Rade Čakmak. Svjedok je kazao da su hrvatske snage toga dana napale Grubišno Polje, zbog čega je sa svojom obitelji prebjegao u Peratovicu, odakle je otišao 31. listopada 1991. Optužnica, koju je srbijansko Tužiteljstvo za ratne zločine podiglo polovicom prošle godine, tereti Trbojevića da je, kao pripadnik 'Bilogorskog odreda' u sastavu Teritorijalne odbrane Velike Peratovice, u tom selu i u selu Topolovici sudjelovao u napadu na hrvatsko civilno stanovništvo, u uzimanju i zatvaranju talaca, njihovu mučenju, nečovječnu postupanju i ubojstvu pet civila.

Državno odvjetništvo Republike Hrvatske ustupilo je 'slučaj Trbojević' srbijanskom tužiteljstvu za ratne zločine na temelju Sporazuma o suradnji u progonu počinitelja kaznenih djela ratnih zločina. Riječ je o jednom od 12 predmeta ustupljenih srbijanskom pravosuđu. Suđenje je počelo 26. rujna 2008., a Trbojević je tada zanijekao tvrdnje u optužnici. Proces je nastavljen saslušavanjem svjedoka u listopadu i studenom 2008., te u siječnju ove godine.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene