Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Igra špijunaže

Svi ŠPIJUNIRAJU sve: 'Nije Amerika jedina koja prisluškuje!'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Europljani mogu biti bijesni zbog američkog špijuniranja, ali oni jako dobro znaju kako se odvija 'igra' špijunaže - svi špijuniraju sve, izjavili su bivši obavještajni dužnosnici, a prenosi France 24.

Čini se da je američki predsjednik Barack Obama upravo to htio reći dok je pokušavao smiriti pomutnju oko prisluškivanja diplomatske misije Europske unije u Washingtonu i veleposlanstava drugih saveznica koje je provodila američka Agencija za nacionalnu sigurnost (NSA).

'Jamčim vam da u europskim prijestolnicama ima ljudi koje zanima, ako ne što sam doručkovao, onda barem to koje bi mogle biti moje teme razgovora na sastanku s njihovim čelnicima', rekao je Obama tijekom posjeta Tanzaniji u ponedjeljak.

Pročitajte i ovo Prisluškuje li Rusije njemačke oružane snage? Objavljen tajni razgovor Rusija prisluškuje njemačku vojsku? ''Ovo bi moglo biti vrlo ozbiljno'' Ilustracija Zabrinjavajuće izvješće "Zapad se suočava s opasnom sigurnosnom situacijom": Operiraju po Europi, imaju mrežu civila, svi se moraju odazvati i pomoći

>> Špijunski skandal uzdrmao odnose Amerike i EU: 'Nismo više u Hladnom ratu!'

'Tako djeluju obavještajne službe', kazao je. Bivši čelnik NSA-a Michael Hayden rekao je da nije Amerika jedina koja prisluškuje. 'Bilo koji Europljanin koji želi jadikovati nad međunarodnom špijunažom prvo treba pogledati i otkriti što radi njegova vlada', rekao je Hayden za televiziju CBS u nedjelju.

'Francuzi špijuniraju nas, Francuzi špijuniraju Englesku. Izraelci, Rusi, Velika Britanija, SAD, Kinezi, sve velike zemlje s ozbiljnim obavještajnim službama uvijek špijuniraju vlade drugih zemalja', rekao je za France Presse jedan bivši obavještajni dužnosnik koji je želio ostati anoniman.

Međutim, jedan europski izvor, koji je također želio ostati anoniman, kaže da je ljutnja zapadnih saveznica razumljiva s obzirom na veliki razmjer američkog elektronskog nadzora. Za Jamesa Lewisa, bivšeg visokog američkog dužnosnika i stručnjaka za kibernetičku sigurnost, neke od kritika 'šuplje zvuče' jer 'velike europske zemlje čine stvari koje su vrlo slične tome'.

Reći javno jednu stvar o špijuniranju, a odobriti nešto drugo u tajnosti je već duga tradicija budući da je 'licemjerje dio igre', rekao je John Schauer, bivši časnik CIA-e. Schauer je bio uključen u program vođenja tajnih zatvora za osumnjičene teroriste nakon napada 11. rujna 2001. na SAD i kazao je da je CIA redovito dijelila informacije s 'europskim partnerima' koje je prikupila tijekom grubih ispitivanja zatočenika.

'Međutim, svaki put kad bi to izašlo u javnost oni su bili šokirani i zgroženi i osudili su nas zbog toga što to radimo', rekao je Schauer za France Presse. 'To je način na koji se igra odvija.' (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene