Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Trzavice među partnerima

Špijunski skandal uzdrmao odnose Amerike i EU: 'Nismo više u Hladnom ratu!'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon medijskih izvješća o navodnom američkom prisluškivanju europskih saveznika, dužnosnici članica Europske unije traže objašnjenja i hitan prestanak špijuniranja, napominjući kako je Hladni rat završio.

Njemačka je u ponedjeljak priopćila da bi, u slučaju da se medijska izvješća da SAD špijunira svoje europske saveznike pokažu točnim, to predstavljalo neprihvatljivo hladnoratovsko ponašanje između partnera kojima je potrebno povjerenje da bi stvorili novo transatlantsko trgovinsko područje o kojem trebaju uskoro pregovarati.

Pročitajte i ovo Novinari na press konferenciji Sve lošija situacija na razini EU Hrvatska se našla na zabrinjavajućoj listi: Rame uz rame Mađarskoj i Poljskoj po napadima na novinare Slika nije dostupna O američkom prisluškivanju Barroso: Privatnost je temeljno pravo, znamo što je totalitarizam

'Ako se potvrdi da su se špijunirala diplomatska predstavništva Europske unije i pojedine europske zemlje, jasno ćemo reći da je prisluškivanje prijatelja neprihvatljivo', rekao je Steffen Seibert, glasnogovornik kancelarke Angele Merkel. 'Nismo više u Hladnom ratu', dodao je Seibert.

>> Europska unija od SAD-a traži pojašnjenja medijskih izvješća o špijunaži

Berlin je, kako je kazao, iznenađen tim izvješćima i to je jasno dao do znanja Bijeloj kući. Angela Merkel bi vrlo skoro o tome trebala razgovarati s američkim predsjednikom Barackom Obamom, kazao je Seibert.

Na meti predstavništva EU u Washingtonu, Bruxellesu i UN-u

Gnjev američkih saveznika nakon otkrića Edwarda Snowdena, koji je radio za američku Agenciju za nacionalnu sigurnost (NSA), da SAD špijunira građane cijelog svijeta, dodatno se raspirio izvješćima da su pod prismotrom NSA bili uredi EU u Washingtonu, Bruxellesu i Ujedinjenim narodima.

Njemački Der Spiegel svoje optužbe o tome temelji na povjerljivim dokumentima do kojih je također došao preko Snowdena, a u jednom od tih dokumenata iz rujna 2010. koji je obilježen kao 'strogo povjerljiv', NSA opisuje kako je špijunirala diplomatska predstavništva Europske unije u Washingtonu.

Uz mikrofone postavljene u zgradi, izveden je i ulaz u informatičke mreže preko kojih se pratila elektronička pošta i unutrašnji dokumenti. Predstavništvo EU u UN-u je bilo pod nadzorom na isti način, pokazuju ti dokumenti.

EU traži objašnjenje, Hollande poziva da SAD smjesta prekine špijuniranje

Europska unija je zatražila objašnjenje, a njemačko ministarstvo vanjskih poslova je pozvalo američkog veleposlanika na razgovor oko spomenutih medijskih izvješća.

Francuski predsjednik Francois Hollande pozvao je SAD da 'smjesta' prekine špijuniranje EU i poručio da Francuska 'ne može prihvatiti takvo ponašanje'. Istaknuo je da se sa SAD-om može pregovarati o stvaranju slobodne transatlantske trgovinske zone tek nakon što se dobiju jamstva da se prestalo sa špijuniranjem EU. Spomenuti pregovori trebali bi, kako je bilo najavljeno, početi u srpnju.

Barroso zatražio kontrolu sigurnosti Europske komisije

Iz Bruxellesa se u ponedjeljak oglasio predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso, zatraživši kontrolu sigurnosti EK-a. 'S obzirom na izrečene optužbe, predsjednik Barroso je odgovarajućim službama Komisije naredio da provode potpunu sigurnosnu kontrolu', kazala je glasnogovornica Komisije Pia Ahrenkiolde-Hansen.

Italija je također zatražila 'objašnjenje' od SAD-a povodom slučaja špijuniranja europskih institucija. 'Zatražili smo neophodna objašnjenja o toj osjetljivoj stvari, a SAD nas uvjerava da će dati sva pojašnjanja vezana uz EU i zemlje članice', priopćilo je talijansko ministarstvo vanjskih poslova.

John Kerry: Većina vlada koristi 'mnoge aktivnosti'

Američki državni tajnik John Kerry je kratko izjavio da većina vlada koristi 'mnoge aktivnosti' u obrani svojih interesa, a dan ranije je glasnogovornik Ureda direktora nacionalne obavještajne službe kazao da će američka vlada diplomatskim kanalima reagirati na zahtjeve Europske unije da Washington objasni izvješće iz njemačkoga lista da Amerika špijunira svoje europske saveznike. O tim će se pitanjima, kako je rekao, razgovarati i bilateralno s članicama EU, dodavši da SAD neće javno komentirati specifične obavještajne aktivnosti.

Prema Der Spiegelu, NSA je prvo špijunirala diplomatska predstavništva Europske unije u Washingtonu i potom proširila svoje operacije do Bruxellesa. Prije više od pet godina sigurnosni stručnjaci EU su otkrili sustav prisluškivanja na telefonskoj mreži i internetu u zgradi Justus-Lipsius, glavnom sjedištu Vijeća EU, sve do glavnog stožera NATO-a u Bruxellesu, piše der Spiegel.

EU je 2003. objavila da je otkrila sustav telefonskog prisluškivanja ureda u nekoliko zemalja, među kojima u Francuskoj i Njemačkoj. Nije poznato radi li se o istom slučaju o kojem piše Der Spiegel. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene