449753
449753
449753
449753
449753

MILJAMA ISPRED SVIH Švedska će drakonski kažnjavati tvrtke koje ne ispune ovo...

  • , 10.09.2016., 18:48
  • Autor:
  • komentara

Švedske tvrtke će se suočiti s kaznama ako ne budu imale 40 posto žena u svojim upravnim odborima i na direktorskim pozicijama, novi je prijedlog zakona koji je iznijela švedska vlada.

 
 
 
 
Ilustracija (Foto: Gulliver/Thinkstock)
Ilustracija (Foto: Gulliver/Thinkstock)

Ako se parlament složi s predloženim, novi će zakon stupiti na snagu iduće godine, a tvrtke će u od 2019. godine biti kažnjene u iznosima od 250.000 do 5 milijuna kruna (od minimalno 26.000 eura do 525.000 eura) ako u svojim odborima imaju manje od 40 posto žena na direktorskim pozicijama. Pravila će se primjenjivati na 280 velikih tvrtki i 50-ak državnih tvrtki.

'Ne možemo pričati o tome iz godine u godinu a da taj zakon napokon ne donesemo', rekao je švedski ministar poduzetništva i inovacija Mikael Damberg iz vladajuće koalicije. 

Švedska je u posljednjih godinu dana optuživana kako zapravo nije uspjela 'zaživjeti' svoju reputaciju zemlje s najvećom rodnom ravnopravnošću jer su većina profesora u visokom obrazovanju i članovi parlamenta i dalje muškarci.

'Ima pomaka. Oko 32 posto članova upravnih odbora su i sada žene. No stvari se odvijaju presporo', rekao je Damberg za švedsku agenciju TT.

Damberg smatra kako je davanje ženama više moći na korporativnom vrhu i ispravna poslovna strategija.

'To je pitanje konkurentnosti kao i jednakosti. Švedska mora moći iskoristiti sve svoje vještine', rekao je.

Za sada se ne zna hoće li lijevi centar skupiti dovoljno podrške da predloženi zakon odobri parlament, no ova je najava došla samo tjedan dana nakon što je Švedska ostvarila još jedan dugoročni cilj u ravnopravnosti spolova postavljen još davne 1988. godine - da žene zauzimaju svaku drugu poziciju na upravljačkim mjestima u državnim tvrtkama i agencijama.

Švedska je prošle godine zauzela prvo mjesto na YouGov rang listi po rodnoj ravnopravnosti između 24 zemlje. Čak 72 posto ispitanih Šveđana je pozitivno reagiralo na pitanja u vezi spolne ravnoteže.

Premijer Stefan Löfven se ranije pohvalio kako ima 'feministički' kabinet, s 24 pozicije podijeljene ravnomjerno među spolovima. No, omjer Šveđanki u odborima je još uvijek daleko ispred prosjeka EU od 23,3 posto.

2012. je Europska komisija postavila cilj od 40 posto koji se treba primijeniti na listu od 5.000 velikih korporacija koje postoje u EU. Cilj je dosegnuti tu brojku do 2020. u privatnom sektoru te do 2018. u javnim tvrtkama. Ne odnosi se na mala i srednja poduzeća s manje od 250 zaposlenih ili ona koja godišnje imaju manji 'svjetski promet' od 50 milijuna eura.

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se