Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Trenutačno u Londonu

Švedska odbacuje optužbe protiv Juliana Assangea za silovanje: "Dokazi nisu dovoljno jaki"

Julian Assange (Foto: AFP)
Julian Assange (Foto: AFP) Afp
Aktualno Galerija Julian Assange (Foto: AFP) Julian Assange (Foto: AFP) Foto: Afp Julian Assange (Foto: AFP) Julian Assange (Foto: AFP) Foto: Afp Julian Assange (Foto: Arhiva/AFP) Julian Assange (Foto: Arhiva/AFP) Foto: Arhiva/AFP +0 Julian Assange (Foto: Arhiva/AFP) Galerija 1/4 >>
Osnivač WikiLeaksa Assange trenutačno se nalazi u pritvoru u Velikoj Britaniji. Švedska je odbacila optužbe za silovanje.

Zamjenica švedskog glavnog državnog tužitelja Eva-Marie Persson u utorak je na konferenciji za novinare objavila je kako se zatvara istraga o optužbama za silovanje protiv Juliana Assangea.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna OBUSTAVLJENA ISTRAGA ZA SILOVANJE Assange: "Neću ovo oprostiti ni zaboraviti, 7 godina bio sam zatvoren bez optužbe" Slika nije dostupna Odbačena žalba Švedska ne odustaje od privođenja Assangea zbog silovanja

"Dokazi nisu dovoljno jaki za nastavak procesa", rekla je Persson, javlja Expressen.se.

Zviždač i osnivač WikiLeaksa Assange trenutačno se nalazi u pritvoru u Velikoj Britaniji i tamo se bori protiv izručenja SAD-u, gdje su ga optužili za špijunažu. 

Prije toga proveo je u sedam godina u veleposlanstvu Ekvadora u Londonu.

Švedska je u svibnju 2019. ponovno otvorila istragu o optužbama za silovanje koja je inicijalno bila pokrenuta 2010., ali je odbačena 2017. godine.

Assange cijelo vrijeme odbacuje optužbe za silovanje. 

I dalje mu prijeti zatvor

Četrdesetosmogodišnji Assange u SAD-u je optužen po 18 točaka, uključujući zavjeru hakiranja računala vlade i kršenja zakona o špijunaži. Ako bude osuđen, u zatvoru bi mogao provesti nekoliko desetljeća.

Taj Australac proslavio se početkom 2010. kad je WikiLeaks objavio klasificiranu američku vojnu videosnimku napada iz 2007. u kojem su helikopteri Apache u Bagdadu ubili nekoliko desetaka ljudi, uključujući dva zaposlenika agencije Reuters.

Pobornici ga smatraju herojem koji otkriva zloupotrebu moći modernih država i simbolom slobode govora.

Kritičari pak tvrde da je on opasna ličnost koja u dogovoru s Rusijom pokušava potkopati zapad i američku sigurnost te ga ne smatraju novinarom.

WikiLeaks je razbjesnio Washington objavivši stotine tisuća američkih diplomatskih depeša u kojima se kritizira svjetske čelnike, od ruskog predsjednika Vladimira Putina do članova saudijske kraljevske obitelji.

Assange je 2012. utočište pronašao u veleposlanstvu Ekvadora u Londonu kako bi izbjegao izručenje Švedskoj, u kojoj je optužen za seksualno zlostavljanje, što je odbacio tvrdeći da je krajnji cilj njegovo izručenje SAD-u.

  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene