Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prisluškivanje mobitela

Sve činjenice ogromnog skandala koji je zapanjio svijet na jednom mjestu!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Svakim danom sve više novih informacija izlazi o skandalu vezanim za prisluškivanje mobitela za koje se sumnjiče zaposlenici medijskog carstva Ruperta Murdocha. Britanski novinari koji su radili za Murdochov 'News of the World' osumnjičeni su za unajmljivanje privatnih detektiva kako bi ilegalno prisluškivali govorne pošte tisuća ljudi, bez obzira radilo se o najvišim državnim dužnosnicima, popularnim pjevačima i glumcima ili o obiteljima vojnika ubijenih u Iraku i Afganistanu, prenosi CNN.

Isto tako, novinari se sumnjiče da su podmićivali policijske dužnosnike kako bi saznali privatne podatke o ljudima različitih profila, uključujući i članove kraljevske obitelji.
Londonska policija paralelno provodi dvije istrage u tom slučaju, jednu vezanu uz ilegalno prisluškivanje a drugu o svojim navodno 'pokvarenim' kolegama koji su 'prodavali' povjerljive informacije novinarima.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Odšteta za objavljene fotografije Murdochov list izgubio parnicu protiv Mossa Slika nije dostupna Zatražili sudski nalog Britanska policija želi da Guardian izvore za skandal s prisluškivanjem

Neovisno o tome, britanski premijer Cameron najavio je javnu istragu o etici i metodama kojima se služi britanski tisak.

Murdoch i njegov sin James, koji je inače zadužen za News Corp-ove europske poslove, pojavili su se u srpnju pred parlamentarnim odborom koji istražuje cijeli skandal.

Kako su prisluškivani mobiteli?

Hakiranje telefona uključuje pozivanje određenog broja sa dva druga mobitelau isto vrijeme, pri čemu se jedan pozivatelj preusmjerava na govornu poštu. Pozivatelj tada unese kod za preslušavanje govorne pošte izdaleka, oslanjajući se na činjenicu da većina ljudi svoj pina za preslušavanje govorne pošte nikada ne promijeni te je on za većinu mobitela jednak.

Je li netko optužen u skandalu?

U ovome trenutku samo su dopisnik za kraljevsku obitelj News of the World-a Clive Goodman te privatni istražitelj Glenn Mulcaire osuđeni za presretanje poruka s mobitela iz 2007. te su zbog toga završili u zatvoru.

Zašto je James Murdoch ponovno pod istragom?

Do ove godine News International je nastojao ograničiti sumnju o prisluškivanju samo na dvojac – 'nestašni novinar' i privatni istražitelj. Usprkos tome, istražni parlamentarni odbor nastoji utvrditi koliko je zapravo raširena ova pojava.

Pred istražnim je odborom James Murdoch kazao kako se ne sjeća da je vidio dokument, kolokvijalno nazvan 'za Neville-a', a koji se odnosi na e-mail koji dokazuje povezanost između šefa NoW-a i novinara Neville Thurlbeck-a.

Taj e-mail je ključan u potpunom razotkrivanju ovog slučaja budući da dokazuje da je puno više novinara primjenjivalo praksu prisluškivanja nego što se do sada pretpostavljalo.
Tadašnji urednik NoW-a Colin Myler te njihov bivši šef pravnih poslova Tom Crone kasnije su potvrdili da su rekli Jamesu Murdochu za sporni e-mail.

Zašto je gašenje 'News of the World'-a bitno?

Gašenje NoW-a bio je seizmički događaj u britanskom novinarstvu – to je bio najprodavaniji tabloid na engleskom jeziku na svijetu, s tiražom od oko 2,5 milijuna kopija svaki tjedan i s tradicijom od 168 godina. Analitičari sad procjenjuju kako bi skandal oko prisluškivanja mogao skupo stajati obitelj Ruperta Murdocha te se čak kalkulira i o gašenju kompletne korporacije News Corp.Takav scenarij bio bi golem udarac medijskom imperiju Murdochovih, ali i globalnoj medijskoj sceni, budući da je Murdoch povezan i sa kompanijama poput Fox Newsa, 20th Century Fox film studios, Wall Street Jorunal-a, New York Post-a, The Sun-a, The Times-a i više različitih kompanija u Italiji i Njemačkoj.

Kako cijeli skandal utječe na premijera Camerona?

Njegov bivši direktor za komunikacije, Andy Coulson, bio je urednik NoW-a u razdoblju kada su Goodman i Mulcaire završili u zatvoru. Coulson je otpočetka tvrdio kako nije znao za nedjela spomenutog dvojca, ali da je otišao budući da je bio urednik u vremenu kada su kaznena djela počinjena.
Coulson je radio za Camerona sve do siječnja kada je dao ostavku, ponovno inzistirajući na svojoj nevinosti, tvrdeći da odlazi jer je postao 'uteg' premijeru.

Povezanost policije sa cijelim slučajem?

Ne samo jedan već su dva visoka dužnosnika londonske policije napustila službu usred izbijanja skandala o prisluškivanju i podmićivanju policijskih službenika.
Paul Stephenson, šef Policije, dao je ostavku nakon što je otkriveno da je Scotland Yard zaposlio bivšeg novinara NoW-a kao komunikacijskog konzultanta. Otkriće je došlo dan nakon što je policija uhitila novinara Neil Wallisa zbog navodne umiješanosti u skandal oko prisluškivanja mobitela.

Prema svemu sudeći, ova priča imati će još puno nastavka, budući da svakim danom sve više otkrića izlazi na vidjelo a širi se i mreža potencijalnih žrtava prisluškivanja mobitela.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene