Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Najčešće protiv Afroamerikanaca

FBI objavio zabrinjavajuću analizu: Svaki deseti zločin iz mržnje događa se u školi

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
FBI i američko ministarstvo pravosuđa objavili su u utorak prvu analizu zločina iz mržnje u obrazovnim ustanovama prema kojoj se jedan od deset kakvih zločina dogodi u školi.

Škole su često mjesto zločina iz mržnje, a čak jedan od deset takvih zločina dogodi se u obrazovnoj ustanovi, rekli su u utorak FBI i američko ministarstvo pravosuđa u prvoj analizi zločina iz mržnje u školskom okružju.

Od 2018. do 2022. više od 30 posto žrtava zločina iz mržnje mlađih od 18 godina bile su mete u školi, gdje je također gotovo 36 posto maloljetnih počinitelja zločina iz mržnje počinilo svoja kaznena djela, pokazalo je izvješće.

Broj je u porastu, ustvrdio je FBI. Od 8492 zločina iz mržnje prijavljenih 2018., njih 700 ili 8,2 posto bilo je u školi, pokazuju podaci. To je poraslo na 10 posto u 2019., palo na 3,9 posto tijekom lockdowna 2020. i ponovno skočilo na 7,2 posto u 2021.

U 2022. taj je broj porastao na 10 posto, među registriranih 13.346 kaznenih djela zločina iz mržnje.

Pročitajte i ovo Tomislav Tomašević Utvrđuje se uzrok Tomašević o stanju na Jakuševcu: "Postoji značajna opasnost od ponavljanja odrona"

Škole su na trećem mjestu počinjenja zločina iz mržnje nakon onih prijavljenih u domovima, kao i na cestama, autocestama i ulicama od 2018. do 2022. Čak jedan od 10 zločina iz mržnje dogodi se u školi, utvrdio je FBI.

FBI definira zločin iz mržnje kao "počinjeno kazneno djelo koje je motivirano, u cijelosti ili djelomično, počiniteljevim predrasudama prema rasi / etničkoj pripadnosti / podrijetlu, vjeri, seksualnoj orijentaciji, invaliditetu, spolu ili rodnom identitetu".

FBI i ministarstvo pravosuđa prikupili su podatke "kako bi bolje razumjeli opseg zločina iz mržnje u našoj zemlji i različita lica ovog jedinstvenog kriminalnog fenomena", stoji u izvješću.

Pročitajte i ovo Chinook helikopteri Rusija zaostaje Amerika nikad nije prodala više oružja: Među najvećim kupcima i jedna balkanska država

Pročitajte i ovo Ilustracija Izvijestio DORH Užas kod Bjelovara: Prisiljavao muškarca da ga služi, maltretirao ga i držao u nehumanim uvjetima

Najčešće prijavljena kaznena djela zločina iz mržnje uključuju zastrašivanje, uništavanje, nanošenje štete ili vandalizam i običan napad, navodi FBI.

Najviše je zločina protiv Afroamerikanaca - 1690 prijavljenih prekršaja tijekom promatranog petogodišnjeg razdoblja, pa 745 zločina protiv Židova na drugom mjestu te zločina iz mržnje protiv LGBTQ osoba na trećem mjestu, s 342 prekršaja.

Neki napadi spadaju u više od jedne kategorije.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene