Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Bez crvenog tepiha i državnih zastava

Susret Milanović - Dačić: Očekuje se poboljšanje odnosa, ali bez velikih dometa

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Srbijanski mediji pridaju veliku pozornost današnjem sastanku premijera Hrvatske i Srbije, Zorana Milanovića i Ivice Dačića u Beogradu. To je prvi službeni dolazak novog hrvatskog premijera u Srbiju, otkad je na čelu Vlade, a posjet će imati radni karakter.

Srbijanski mediji pišu kako se očekuje da će susret dvaju premijera pridonijeti poboljšanju odnosa Hrvatske i Srbije, ali se ne očekuju posebno visoki dometi današnjeg sastanka, budući su odnosi dviju zemalja više od pola godine u zastoju.
Naglašava se kako do susreta dolazi na inicijativu hrvatskog premijera Milanovića, a kao teme razgovora navode se ekonomska, bilateralna i regionalna suradnje, te dogovori o suradnji na putu prema Europskoj uniji. Međutim, mediji ostavljaju otvorenom i mogućnost da se ovaj susret iskoristiti 'za raspravu i o teškim temama iz ratne prošlost, međusobnim tužbama za genocid, nestalima, te imovini'.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković, Zoran Milanović - 3 na Plesu Novinari pitali Jandrokovića je li tampon zona, a ubacio se Milanović: "On je prefit" Andrej Plenković, Zoran Milanović - 2 Na svečanom dočeku Rafalea FOTO/VIDEO "Nisam ga vidio": Pogledajte kako je izgledao prvi susret Plenkovića i Milanovića nakon izbora

>> Bruxelles pozdravlja sastanak Milanović-Dačić, 'to je prirodan i logičan korak'

Predsjednica srbijanskog parlamentarnog Odbora za eurointegracije Milica Delević u jutarnjem je programu Radio-televizije Srbije istaknula kako je susret 'utoliko važniji', jer su se na političkoj sceni obje države promijenili akteri, a posebno, kako je rekla, 'nakon izazova proisteklih iz oslobađajućih presuda hrvatskim generalima na sudu u Haagu'. Ona je ocijenila kako ' postoji dosta oblasti za napredak u suradnji', posebno istaknuvši eurointegracije, jer je u tom procesu 'Hrvatska znatno odmakla u odnosu na Srbiju', pa ta iskustva ' mogu Beogradu biti vrlo korisna' .

U najavama susreta premijera Hrvatske i Srbije mediji citiraju i izjavu bivšeg srbijanskog predsjednika Borisa Tadića hrvatskom tisku da je 'na Zagrebu i Beogradu velika odgovornost za unapređenje političke, sigurnosne i gospodarske suradnje', te da bi bila 'velika stvar' kada bi se stvorila klima, koja će pridonijeti rješavanju problema.

Dolazak premijera Milanovića u Beograd, inače, ne prate vidljivo pojačane mjere sigurnosti, a ispred Palače Srbije, gdje će susret biti održan, nema crvenog tepiha, niti su istaknute državne zastave, jer je, kako izvještava RTS, riječ o 'radnom, a ne službenom posjetu'.

Sastanak Milanovića i Dačića počeo je u podne, a predviđeno je da nakon toga, oko 14 sati daju zajedničku izjavu. Hrvatski će se premijer Milanović kasnije sastati i s predstavnicima hrvatske manjine u Srbiji u veleposlanstvu RH u Beogradu. (G.K. / I.D. / Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene