455544
455544
455544
455544
455544

SUPERBOGATA DRŽAVA OTKRILA SVOJ PROBLEM ''Samo bogatstvo nije dovoljno''

Katarski emir u utorak je izjavio da bi se ta superbogata zaljevska država morala drukčije postaviti prema konzumerizmu u trenutku kada je zemlja suočena s oštrim padom cijena energenata u svijetu.

 
 
 
 
Katar (Foto: Guliver/Thinkstock)
Katar (Foto: Guliver/Thinkstock)

U govoru održanom na sjednici katarskoga Savjetodavnog vijeća, šeik Tamim bin Hama Al-Tani pozvao je na smanjenje "ekstravagancije i bespotrebne rasipnosti", s obzirom na to da je emirat prvi put u posljednjih 15 godina suočen s proračunskim deficitom.

Šeik Tamim je kazao da bi Katar svakako trebao dovršiti sve infrastrukturne projekte koji se odnose na održavanje Svjetskoga nogometnog prvenstva 2022., no istodobno bi zemlja trebala težiti učinkovitijem planiranju vladinih troškova u novome petogodišnjem planu koji će se donijeti dogodine.

Nov pristup bi uključio rad na razvoju "kulture planiranja, rada i postignuća", kao i promjene povezane s kulturom, osobito kada su mladi u pitanju.

"To su izazovi s kojima se trebamo uhvatiti u koštac. Oni su povezani s ciljevima i vrijednostima mladih ljudi, kao i utjecajem konzumerizma na te ciljeve i vrijednosti", rekao je emir za katarsku novinsku agenciju, dodavši da se "bez ovakvih planova ne može dalje", s obzirom na to da "samo bogatstvo nije dovoljno".

Emir i ove godine ponavlja ono što je kazao u prošlogodišnjem govoru kada je poručio stanovnicima Katara da vlada više ne može osiguravati sredstva za sve te je pozvao mlade ljude da se se odluče za nove karijere i drukčije poslovne planove.

Ogromna zarada od prodaje nafte i plina Katar je pretvorila u jednu od najbogatijih zemalja na svijetu, no prihodi su pali zbog pada cijena energenata na globalnom tržištu.

Vlada za 2016. predviđa proračunski deficit veći od 12 milijardi dolara, a sličan se deficit očekuje 2017. i 2018. Da bi tome doskočila vlada razmatra uvođenje poreza na dodanu vrijednost.

Emir je kazao i kako je brzina pada globalnih cijena nafte sve iznenadila. "Iskreno govoreći, iako smo očekivali da visoka cijena energetskih resursa neće biti beskonačna... nitko nije očekivao da će do pada cijena doći tako skoro", rekao je. (Hina)

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se