Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sljedeći je Bagdad?

Militanti zauzeli 15 posto Iraka

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sunitski pobunjenici ISIL-a, koji su se odvojili od al Qaede, pregazili su u srijedu Tikrit, rodni grad Saddama Husseina, i približili se naftnoj rafineriji Baiji, najvećoj u zemlji, a mnogi strahuju da je idući na redu Bagdad.

Militanti Islamske države u Iraku i na Levantu (ISIL) prije toga su u utorak zauzeli Mosul, napredujući prema ostvarenju svojeg cilja uspostave sunitskog kalifata.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Meta su šijiti ISIS opet udario na oslobođeni Mosul: U dva samoubilačka napada 74 mrtvih Slika nije dostupna ISIS je povijest u tom gradu Irački premijer stigao u Mosul i čestitao vojnicima na pobjedi

U grad su ušli sa više od 60 vojnih i policijskih vozila i zauzeli sjedište pokrajinske vlade, kazali su sigurnosni izvori. Pad Mosula, drugog najvećeg u zemlji, velik je udarac premijeru Nuriju al-Malikiju koji obećava da će poraziti militante.

Iz dvomilijunskog grada i susjednih pokrajina pobjeglo je gotovo 500.000 ljudi, a mnogi su utočište potražili u autonomnom Kurdistanu. 'Borimo se s vragovima, a ne običnim ljudima', rekao je policijski kapetan koji je pobjegao iz Tikrita u Samaru.

Pobunjenici sada kontroliraju između 10 i 15 posto iračkog teritorija, osim Kurdistana, i mnogi strahuju da je sada na redu Bagdad. Irački ministar vanjskih poslova Hoshijar Zebari rekao je da se irački čelnici moraju ujediniti pred tom 'smrtnom' prijetnjom. 'Treba brzo odgovoriti na ovo što se dogodilo', rekao je.

SAD iznimno zabrinut zbog situacije u Iraku

Zebari je rekao da će Bagdad zajedno sa snagama iz Kurdistana pokušati otjerati borce iz Mosula nakon što su iračke snage u utorak pobjegle. Maliki je pad Mosula ocijenio 'urotom' i rekao da će oni koji su napustili svoje položaje biti kažnjeni. Guverner Mosula krivi Malikija za pad grada.

Militanti su u grad stigli preko pustinje iz Sirije gdje imaju kampove koje vlada nije željela bombardirati, rekao je. Militanti su u srijedu u blizini Rijada, 60 kilometara jugozapadno od Kirkuka, pogubili desetoricu vojnika i policajaca, a u Tikritu šestoricu policajaca.

U Mosulu su oteli 80 turskih državljana, među kojima su pripadnici specijalnih snaga, diplomati i djeca, objavilo je tursko ministarstvo vanjskih poslova. Turska je zaprijetila da će odgovoriti ako im se bilo što dogodi.

Militanti ISIL-a u utorak su ušli i u Baiji, gdje se nalazi najveća iračka rafinerija. Spalili su zgradu suda i policijsku postaju oslobodivši zatvorenike i potom se povukli u okolna sela nakon što su ih plemenske starješine nagovorile da ne diraju rafinariju.

SAD je izrazio zabrinutost zbog situacije u Iraku i obećao pomoći. Veleposlanici NATO-a održali su u srijedu na turski zahtjev izvanredni sastanak u Bruxellesu o situaciji na sjeveru Iraka.

Sastanak je bio informativne naravi i nije sazvan na osnovi članka 4 Sjevernoatlantskog ugovora, koji omogućuje nekoj državi članici da zatraži konzultacije s drugim saveznicima kada smatra da joj je ugrožena sigurnost, rekao je jedan dužnosnik NATO-a.

'Saveznici pozorno i s velikom zabrinutošću prate situaciju', rekao je. (Hina) 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter |

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene