Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Vrhunac u ponedjeljak

Radioaktvne čestice stigle do Zemlje, aurora vidljiva u nekim državama

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prvi dio jakog vala radioaktivnih čestica koje je izbacilo Sunce, udario je u Zemljino magnetsko polje i izazvao jaku polarnu svjetlost koja je vidljiva u čak 10-ak američkih država - od Kanade pa skroz do juga Colorada, izvijestila je NASA.

Kao i što je najavljeno iz NASA-e, dio od milijardi tona radioaktivnih čestica, koje je Sunce u petak izbacilo ravno prema Zemlji, stiglo je do magnetskog polja našeg planeta i izazvalo geomatsku oluju vidljivu u obliku aurore borealis, koja se zbog brzine udara čestica 'protegnula' preko 10-ak američkih saveznih država. Glavnina vala očekuje se tijekom ponedjeljka, piše itechpost.

Pročitajte i ovo Klima uređaj držite se hlada Za velik dio Hrvatske izdana upozorenja zbog vrućina i sunca: Mnogi ih ignoriraju, a na tihu prijetnju se zaboravlja Slika nije dostupna dobili zeleno svjetlo CME preuzeo RTL Hrvatska, predstavljena nova Uprava

>> VIDEO Nešto čudno se događa sa Suncem

Naša zvijezda relativno često iz svoje korone izbacuje slične 'sunčeve vjetrove', no oni nisu uvijek usmjereni prema Zemlji i treba ih razlikovati od izbačaja materijala poznatog pod nazivom 'sunčeva baklja'.

Ipak, ovaj posljednji izravno se kreće prema nama. Snaga čestica pritom ovisi o njihovoj brzini, a ove u petak izbačene kreću se relativno velikom brzinom od gotovo 1.500 kilometara na sat. To znači da bi teoretski mogle utjecati na neke elektroničke uređaje, GPS i veze na Zemlji, a pogotovo na satelite u orbiti. No, u NASA-i naglašavaju da do takvih događaja tijekom 'oluja' slične jačine u prošlosti nije došlo.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene