Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Srbijansko tužiteljstvo

'Sumnjamo da je na Kosovu nestalo 500 ljudi'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Srbijanski tužitelj za ratne zločine Vladimir Vukčević izjavio je u da je istraga o trgovini ljudskim organima na Kosovu i sjeveru Albanije u Srbiji odmakla dalje od onoga što je predstavljeno u izvješću izvjestitelja Vijeća Europe Dicka Martyja.

Dodao je da bi moglo biti riječ o 500 osoba nestalih s teritorija Kosova. 'Na prvome mjestu nas je interesirala sudbina oko 400 do 500 osoba nestalih s teritorija Kosova, od kojih je 400, po našim informacijama, Srba, a 100 osoba je nealbanske nacionalnosti', precizirao je Vukčević.

Pročitajte i ovo Ilustracija Reagirao i Vučić Od četvrtka na Kosovu samo jedna dozvoljena valuta: Dinar se izbacuje iz upotrebe, Srbiju optužili za zloporabu novca Ilustracija Novi izazovi Kosovo izbacuje srpski dinar iz prometa, Vučić kaže da je to pokušaj progona srpskog naroda s Kosova

Podsjetio je kako je u siječnju 2008. godine njegovo tužiteljstvo neuspješno pokušalo uspostaviti suradnju s tužiteljima u Albaniji i dodao da su u posljednje vrijeme izjave albanskih dužnosnika s tim u vezi ohrabrujuće.

>> Thaci opovrgao upletenost u trgovanje organima

>> 'Hashim Thaci je 'boss' mafije koja trguje ljudskim organima'

Vukčević je istaknuo iznimno korektnu suradnju s tijelima Eulexa otkako je prije tri godine pokrenuta istraga, dodajući da je srbijansko tužiteljstvo taj predmet nazvalo 'trgovinom organima', a zapravo je sve počelo kao istraživanje sudbine nestalih Srba i drugih nealbanaca, ali i Albanaca, tijekom oružanih sukoba na Kosovu.

UNMIK se, za razliku od Eulexa, ponašao kao 'nijemi promatrač nemilih događaja na Kosovu', rekao je Vukčević, dodajući kako je Eulex za kratko vrijeme uhitio ključne osumnjičene za logore na sjeveru Albanije koji su, po njegovim riječima, i u Srbiji osumnjičeni za trgovinu organima povezanu s tim logorima.

Tužitelj za ratne zločine istaknuo je kako se iz tog predmeta vidi da bez suradnje tužiteljstava u Srbiji i Albaniji te Eulexa neće biti napretka 'kao ni u mnogim drugim predmetima', pri čemu se zauzeo za zajedničku akciju triju pravosuđa. Također je istaknuo kako je najvažnije da odgovorni budu procesuirani.

Prilika za mobilizaciju pravosuđa

'Mislim da je ovo prilika da mobiliziramo naše pravosudne resurse i mi, albansko tužiteljstvo i Eulex damo Europi potpuno jasan znak da izmicanje pravdi i dalje predstavlja ozbiljnu prepreku u procesu pomirenja', rekao je Vukčević na konferenciji za novinare. Dodao je kako nije bitno koje će od tih pravosuđa procesuirati krivce, nego je bitno doći do njih.

Vukčević je još jedanput istaknuo da je Srbija Haaškome sudu dosad predala 44 osobe te da je spremna uhititi preostala dva haaška optuženika - Ratka Mladića i Gorana Hadžića. Dodao je kako nitko, bez obzira na trenutačnu dužnost u bilo kojoj strukturi vlasti na Kosovu, ne može biti nedodirljiv.

Kako javljaju elektronički mediji u Beogradu, u odboru Parlamentarne skupštine Vijeća Europe za ljudska prava i zakonodavstvo u četvrtak je prihvaćen nacrt izvješća Dicka Martyja u kojem se dosadašnji kosovski premijer Hashim Thaci optužuje da je vodio skupinu nalik na mafiju odgovornu za krijumčarenje oružja, droge i ljudskih organa, te ga se izravno povezuje s trgovinom organima otetih Srba i nealbanaca 1999. godine na Kosovu. (HIna)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene