Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kaos

'Sukobi u Makedoniji mogu se prenijeti i u Srbiju'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sukobi iz Makedonije koji su u subotu izbili u gradu Kumanovu mogu se preliti u dijelove zapadnog Balkana, uključujući i Srbiju, ocijenio je u subotu u Beogradu vojni analitičar, dok srbijanski dužnosnici poručuju da nema naznaka o mogućem proširenju sukoba iz Makedonije na jug Srbije.

U povodu sukoba makedonske policije i naoružanih skupina u Kumanovu vojni analitičar Aleksandar Radić ukazao je da se "ozračje konflikta iz Makedonije može stvoriti u dijelovima zapadnog Balkana, uključujući i Srbiju".

Pročitajte i ovo Požar u osječkoj tvornici - 3 Državno odvjetništvo šuti Nešto je loše u zraku, zabrinuti su mještani: Zašto ni tri mjeseca nakon katastrofalnog požara u Osijeku nema novih informacija? Ilustracija Najavili štrajk Skandal u Makedoniji: Bivši ministar gospodarstva i njegovi pomagači upali u nadzorni toranj i napali kontrolore leta

On je ocijenio kako je problem što nije sigurno da li je Srbija dovoljno jaka izboriti se s takvim izazovom, poglavito u područjima u kojima bi se mogle "reaktiviranje već postojeće krize" poput Raške oblasti ili Sandžaka, te juga Srbije, gdje u tri općine živi većinsko albansko stanovništvo.

Radić sugerira da su to "prostori koje sigurnosne strukture (Srbije) moraju pažljivo promatrati".

Situacija opet eskalirala: Mislili da je kraj, a onda teroristi opet počeli pucati

On je za agenciju Beta ocijenio kako sadašnja vlast, drastičnije nego prethodne, pribjegava samo "dnevno-političkoj uporabi ili zloporabi sistema sigurnosti", rekavši kako "nedostaje znanje i sposobnost da shvati s čime se taj sustav može suočiti".

"To predstavlja najveći problem. Ne toliko šta netko drugi može učiniti protiv sigurnosti Srbije, nego da li smo mi dovoljno jaki da naš sustav odoli eventualnom izazovu", ocijenio je Radić .

Po njegovoj ocjeni, s albanske strane postoji očigledan pritisak da se ostvare nacionalni ciljevi, što predstavlja situaciju koja uz malo nesmotrenih poteza može dovesti do ozbiljnih sigurnosnih posljedica, jer su svi konflikti naslijeđeni iz prošlosti na Balkanu "samo gurnuti pod tepih".

Istodobno, predsjednik državnog koordinacijskog tijela za općine Preševo, Bujanovac i Medveđu Zoran Stanković poručio je u subotu da je sutuacija u tim općinama, većinski naseljenim Albancima, "stabilna i nema nikakvih naznaka o mogućem proširenju sukoba iz Makedonije".

Stanković je agenciji Tanjugu rekao da se na području tih općina "provode uobičajene i redovite" aktivnosti i da nema nikakvih razloga za strah jer kriza u Makedoniji "traje malo dulje" i da je bilo poznato sve u vezi s tim problemima.

Beogradski mediji javljaju da je granični prelaz Preševo na makedonsko-srbijanskoj granici "potpuno prohodan", a iz veleposlanstva Srbije u Skopju poručuju da "svi građani Srbije koji žele napustiti Makedoniju nemaju nikakvih problema".

Prema ranijim tvrdnjama pojedinih beogradskih internetskih portala, jedna skupina turista koja se večeras treba vratiti iz Grčke, doputovat će zbog sukoba u Kumanovi obilaznim pute, preko Bugarske.

Sukobi makedonske policije i naoružanih skupina u Kumanovu traju od subote ujutro, a prema podacima koje još nitko nije službeno potvrdio, nastradala su trojica policajaca, najmanje 20 je ranjeno, dok lokalni mediji javljaju da ima žrtava i među civilima.

MUP Srbije priopćio je da šalje dodatne policijske snage na srbijansko-makedonsku granicu, dok će još 450 pripadnika žandarmerije MUP-a Srbije biti raspoređeno u kopnenoj zoni sigurnosti (KZB) između Srbije i Kosova. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene