Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Suzavci, pendreci...

FOTO KAOS U KIJEVU: Klička poprskali aparatom za gašenje požara

64957ad431_60906066
64957ad431_60906066
Aktualno Galerija +0 64957ad431_60906066 Galerija 1/1 >>
Prosvjednici su bacali Molotovljeve koktele na policiju koja ja uzvratila suzavcem i pendrecima. U brutalnom sukobu bilo je na tisuće ljudi.

Bivši boksač i političar Vitalij Kličko poprskan je prahom iz aparata za gašenje požara tijekom prosvjeda u Kijevu, piše Independent.

Pročitajte i ovo Prosvjed vatrogasaca na Trgu svetog Marka u Zagrebu - 3 Oglasile se i sirene VIDEO/FOTO Sve je gorjelo na prosvjedu vatrogasaca: "Ovo tako dalje ne može" Slika nije dostupna Iz Kijeva Danka Derifaj Kličko Danki Derifaj: 'Nije mi lako'

Prosvjednici naoružani bakljama i aparatima za gašenje požara borili su se policijom u nedjelju navečer. Kličko, inače vođa oporbe, pozvao je okupljene na Tgu nazavisnosti da ostanu mirni i suzdrže se od izazivanja policije. No, nakon mirnog dana, mala skupina prosvjednika napala je policiju i pokušala upasti u zgradu parlamenta, a u sukobima je stradao i bivši boksač.

Nakon manifestacije u Kijevu u nedjelju poslijepodne neki prosvjednici su probili policijski kordon prema parlamentu i zapalili jedan policijski kombi.

Jednog policajca držali su za taoca, a 30 policajaca je ozlijeđeno, javlja CNN.

Prosvjednici su također bacali Molotovljeve koktele na snage reda koje su odvratile suzavcem i pendrecima.

Ukrajina: Policija palicama pretukla čelnika oporbe

Boksač i oporbeni vođa Vitalij Kličko je pozivao okupljene da ne izazivaju policiju, ali očito ga nisu poslušali.

Oporbena političarka Olesia Orobets, objavila je da su je policajci tijekom prosvjeda napali i oduzeli joj mobitel.

Washington prijeti sankcijama

Nakon što je zapaljeno nekoliko vozila i ozlijeđeno oko 100 ljudi, od kojih 70 policajaca, predsjednik Viktor Janukovič je obećao osnivanje povjerenstva s predstavnicima oporbe radi okončanja političke krize, rekao je oporbeni čelnik Vitalij Kličko nakon susreta s predsjednikom.

"Predsjednik se obvezao da će u ponedjeljak ujutro osnovati povjerenstvo u kojem će biti predstavnici vlade i oporbe kako bi pronašli rješenje krizne situacije", rekao je bivši boksač.

Predsjedništvo je potvrdilo tu informaciju i preciziralo da će povjerenstvo osnovati tajnik Nacionalnog vijeća sigurnosti Andrij Klujev i da će prvi sastanak biti održan u ponedjeljak.

Washington je pozvao na trenutačno okončanje sukoba i zaprijetio sankcijama. "Jako nas zabrinjava nasilje na ulicama Kijeva i pozivamo sve strane na trenutačno smirenje", rekla je glasnogovornica Nacionalnog vijeća sigurnosti Caitlin Hayden.

Ranije je američko veleposlanstvo u Kijevu pozvalo vladu da odmah pokrene pregovore sa svim stranama. (D.B./I.D. /Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene