Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Napadi iz zraka i s mora

Sukobi ne prestaju: U napadu na Gazu poginulo 6 djece!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ne prestaju sukobi u pojasu Gaze, a izraelski premijer Benjamin Netanjahu izrazio je spremnost za jačanje operacija. Desetero palestinskih civila ubijeno je u nedjelju u izraelskom zračnom napadu na kuću u Gazi, objavili su palestinski izvori.

Riječ je o najvećem broju poginulih u jednome incidentu u pet dana sukoba. Glasnogovornik izraelske vojske rekao je da još proučava izvještaj o tome.

Pročitajte i ovo Ilustracija Sve se ispituje Pet izraelskih jedinica odgovorno za teška kršenja ljudskih prava prije Gaze, ali to neće utjecati na prodaju američkog oružja tim jedinicama Rafah Pregovori u Kairu Na vidiku prekid vatre u Gazi? Hamas je spreman za razgovor, čeka se odgovor Izraela

Bolničari iz hitne pomoći kažu kako su u udaru na trokatnicu ubijene tri žene, šestero djece i jedan muškarac. Spasilačke ekipe još su na mjestu udara i traže eventualno preživjele pod ruševinama.

Izraelsko raketiranje je nastavljeno iz zraka i s mora. Pogođen je i medija centar pri čemu je ranjeno osmero novinara. Izrael tvrdi da je gađao Hamasove antene na krovu zgrade.

>> Palestinski izvor: Primirje u Gazi moguće 'danas ili sutra'

U proteklih pet dana ubijeno je najmanje 50 Palestinaca, među kojima 13 djece. Palestinski militanti u međuvremenu ne staju s raketnim napadima na izraelske gradove. Iz svijeta stižu pozivi na suzdržanost i prekid nasilja.

'Izraelska vojska napala je više od tisuću terorističkih ciljeva u pojasu Gaze. Operacije se nastavljaju i zadaju teške udarce oružju uperenom protiv Izraela i ljudima koji ih koriste. Hamas i terorističke organizacije plaćaju veliku cijenu i izraelska vojska spremna je značajno pojačati operacije', rekao je Netanyahu.

Palestinci su ispalili više stotina raketa prema Izraelu. Nekoliko ih je palo u predgrađe Tel Aviva, a prilikom toga je poginulo troje Izraelaca. Novi proturaketni štit Iron Dome zaslužan je što broj žrtava nije i veći. Naime, Izraelci su pomoću njega uspjeli srušiti više od stotinu palestinskih projektila.

Neke rakete iz Gaze bez eksploziva lete dalje

Proturaketni štit Iron Dome, štiti stanovnike Izraela od raketa Hamasa. Neke od palestinskih raketa koje su iz Pojasa Gaze posljednjih dana ispaljene na Izrael nisu imale bojne glave koje su im uklonjene kako bi imale dulji domet i uzbunile stanovništvo na većem području, rekao je u nedjelju izvor iz izraelskih službi sigurnosti.

'Naša je procjena da im je postignuće izazivanja uzbune duboko na teritoriju Izraela, i dojam da nastavljaju borbu, važno koliko i prolijevanje krvi', rekao je izraelski dužnosnik za podnošenje izvješća o sigurnosnom stanju u vladi.

Dužnosnik i dva druga izvora, koji su o tome govorili s agencijom Reuters, nisu točnije naveli koliko je od 900 raketa i granata ispaljenih od izbijanja sukoba u srijedu namjerno lišeno bojnih glava.

Dužnosnik je rekao da 'nije mali broj' raketa koje su stigle do Tel Aviva i gradova prema Gazi napravljeno za mnogo kraće domete ali im je skinuta teška bojna glava kako bi letjele dalje. 'Očito, to su u osnovi cijevi', rekao je dužnosnik koji nije želio biti imenovan.

Sukob je, podsjetimo, eskalirao nakon što je zapovjednik vojnog krila Hamasa Ahmed Al-Džabari ubijen u srijedu. Njegov je automobil pogodila raketa ispaljena sa izraelskog zrakoplova. (I.D. / D. V. / Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene