Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

VIDEO Snimka koja otkriva kako je atentator napao Fica: Otkriveno što je izgovorio prije nego što je zapucao

Sve se ispituje

Pet izraelskih jedinica odgovorno za teška kršenja ljudskih prava prije Gaze, ali to neće utjecati na prodaju američkog oružja tim jedinicama

Ilustracija
Ilustracija Foto: Afp
Sjedinjene Države primile nove informacije od izraelskih vlasti o određenoj jedinici Izraelskih obrambenih snaga (IDF) koju je Washington navodno namjeravao označiti odgovornom za navodno kršenje ljudskih prava na Zapadnoj obali.

Pet jedinica izraelske vojske odgovorno je za teška kršenja ljudskih prava u incidentima koji su se dogodili izvan Gaze i prije nego što je u listopadu izbio sukob Izraela i Hamasa, priopćio je State Department u ponedjeljak.

No, zamjenik glasnogovornika State Departmenta Vedant Patel rekao je da to neće utjecati na prodaju američkog oružja tim jedinicama. Odbio je dati pojedinosti o tome koja su ljudska prava kršena, koje su jedinice bile uključene u incidente i što su kasnije poduzele u vezi s time.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković odlazi iz Banskih dvora nakon sastanka s DP-om Iz minute u minutu Završio sastanak DP-a i HDZ-a u Banskim dvorima: Razgovarali dva sata, evo što je dogovoreno

Američki državni tajnik Antony Blinken ranije ovog mjeseca rekao je da je donio "odluke" u vezi s optužbama da je Izrael prekršio niz američkih zakona koji zabranjuju pružanje vojne pomoći pojedincima ili jedinicama odgovornima za grubo kršenje ljudskih prava.

Leahyjevi zakoni, koje je kasnih 1990-tih predložio američki senator Patrick Leahy, zabranjuju pružanje vojne pomoći pojedincima ili jedinicama koje počine gruba kršenja ljudskih prava, a nisu izvedeni pred lice pravde.

Pročitajte i ovo Napad na Odesu Brojne štete VIDEO Raketni napad na Odesu: Četiri osobe su poginule, puno je ozlijeđenih, gori dvorac Harryja Pottera

Upućeni izvor rekao je Reutersu u petak da su Sjedinjene Države primile nove informacije od izraelskih vlasti o određenoj jedinici Izraelskih obrambenih snaga (IDF) koju je Washington navodno namjeravao označiti odgovornom za navodno kršenje ljudskih prava na Zapadnoj obali.

Pročitajte i ovo Hitna pomoć - 4 Ministarstvo zdravstva se ne slaže Hoće li se naplaćivati dolazak hitne pomoći? Sindikat odlučan: "Znamo da će protiv takvog prijedloga biti i vlada i ministarstva..."

U svjetlu novih informacija, Washington ispituje provode li se mjere za ispravljanje takvog postupanja, rekao je izvor. Postrojba o kojoj je riječ, bataljun Netzah Yehuda, uspostavljena je 1999. i sastavljena je od ultraortodoksnih Židova.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene