Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nije se izjasnila o krivnji

Suđenje Florence Hartmann u siječnju sljedeće godine

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bivša glasnogovornica Haškog suda Florence Hartmann, optužena za nepoštovanje Suda, ni na drugom pojavljivanju pred Haškim sudom nije se u petak željela izjasniti o krivnji, pa je predsjedavajući sudac Carmel Agius u zapisnik u njezino ime uveo da se ne osjeća krivom i najavio da će se suđenje održati u siječnju sljedeće godine.

Na ročištu koje je trajalo manje od pola sata tužitelji i obrana izjasnili su se da će im trebati po jedan dan za izvođenje dokaza na samom suđenju a nakon toga će uslijediti i izvođenje završnih riječi.

Pročitajte i ovo Posljedice oluje u Wilmingtonu (Foto: AFP) Oluja Florence "Ne dolazite ovamo": Zbog poplava odsječen grad najpoznatiji po snimanju dviju popularnih serija Posljedice uragana Florence (Foto: CHIP SOMODEVILLA / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / AFP) Dramatične snimke spašavanja Nakon uragana Florence stanovnicima prijete katastrofalne poplave, najmanje 13 mrtvih

Predsjedavajući sudac obavijestio je da je tajništvo Haškog suda utvrdilo da imovinsko stanje bivše dužnosnice Haškog tužiteljstva ne omogućava da sama financira svoju obranu te će Haški sud snositi te troškove.

Pokušaje odvjetnika Hartmannove Williama Bourdona da iznese primjedbe na dosadašnji postupak predsjedavajući sudac odmah je prekinuo poručivši odvjetniku da ga to ne zanima i uputio ga da svoje primjedbe pretoči u pisane podneske sudu. 

>> Florence Hartmann odbila se izjasniti o krivnji

Hartmann se tereti u dvije točke optužnice za nepoštovanje suda zbog objave podataka iz tajnih odluka Žalbenog vijeća Haškog suda u predmetu 'Milošević'. Ona je, prema optužnici, tajne podatke objavila u rujnu prošle godine u svojoj knjizi 'Mir i kazna' i u članku 'Prikriveni ključni dokazi o genocidu' koji je u siječnju 2008. objavio Bosanski institut.

Haški je sud 1. veljače 2008. pokrenuo istragu kako bi utvrdio je li Hartmann otkrila tajne podatke. Ta je istraga pokazala da postoji osnova za njezin kazneni progon i posebno uspostavljeno sudsko vijeće Haškog suda 27. kolovoza ove godine optužilo ju je, zakazavši njezino izjašnjavanje o krivnji za 15. rujna.

Prvo pojavljivanje Hartmann na njezin je zahtjev, međutim, odgođeno je za 13. listopada zbog njezinih profesionalnih obveza prema OESS-u, no i rasprava 13. listopada odgođena je, ali na zahtjev suda i pomaknuta za dva tjedna, odnosno za 27. listopada.

Na tom ročištu njezin odvjetnik William Bourdon objasnio je da se Hartmann odbija izjasniti o krivnji zbog toga što ne zna hoće li je Bourdon i ubuduće moći zastupati zbog njezinih financijskih mogućnosti. Nakon toga 30. listopada Haški je sud zakazao novo ročište za petak kako bi se ona izjasnila o krivnji.

Pravila Haškog suda predviđaju kaznu do sedam godina zatvora i/ili novčanu kaznu do 100.000 eura za nepoštovanje suda. 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene