Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Financijske malverzacije

Suđenje najvišem vatikanskom dužnosniku: Tajno snimanje pape, pronevjera milijuna eura, izdaja, otmica...

Aktualno Galerija Prisluškivali papu Franju - 2 Prisluškivali papu Franju - 2 Foto: DNEVNIK.hr Prisluškivali papu Franju - 1 Prisluškivali papu Franju - 1 Foto: DNEVNIK.hr Prisluškivali papu Franju - 3 Prisluškivali papu Franju - 3 Foto: DNEVNIK.hr Papa Franjo Papa Franjo Foto: DNEVNIK.hr +1 Prisluškivali papu Franju - 5 Galerija 1/6 >>
Tajno snimanje pape, pronevjera stotina tisuća, pa i milijuna eura Svete stolice, izdaja, otmica, otkupnina. Sve se to spominjalo na suđenju najvišem vatikanskom dužnosniku do sada optuženom za financijske malverzacije.

Nema mira ovih dana za papu Franju. Jer doznao je da je njegov bivši suradnik, kardinal Angelo Becciu tajno snimio međusobni telefonski razgovor. Snimka je dokaz na suđenju na kojem je Becciu na optuženičkoj klupi.

"Nekoliko dana prije početka, nazvao je papu i tajno snimio razgovor koji je vodio s njim. Netko u prostoriji s Becciuom snimio je taj razgovor", kazao je dopisnik Reutersa iz Vatikana Philip Pullella u prilogu reportera Dnevnika Nove TV Vibora Vlainića.

Novinari su morali napustiti sudnicu dok se preslušavao razgovor. Vezan je za slučaj časne sestre otete u Africi. Becciu je angažirao sigurnosnu analitičarku Ceciliu Marognu kako bi oslobodila časnu sestru i iz vatikanske blagajne joj dao pola milijuna eura za otkupninu.

No, Marogna je optužena da je dio novca potrošila na kupovinu i tretmane ljepote. Becciu je u razgovoru tada zbunjenog i tek operiranog papu pokušao navesti da potvrdi isplatu spornog iznosa. Papa mu je na to samo rekao neka sve napiše u poruci.

Pročitajte i ovo Papa Benedikt XVI. Benedikt XVI. Bivši papa voljan je svjedočiti o seksualnom zlostavljanju: Slučaj usmjeren na svećenika pedofila

"Kada sam postao kardinal obećao sam da ću dati život za Crkvu i za Papu. Nikada ga neću izdati, ostat ću mu vjeran i spreman sam dati život za njega", rekao je kardinal Becciu u rujnu 2020. godine.

Pročitajte i ovo Papa Franjo u Bahreinu "Svijet pred propasti" Papa u posjetu Bahreinu pozvao na mir: Suptilno je poslao poruku i ruskom patrijarhu

To je samo jedan od krakova slučaja protiv Becciua, koji je bio i prefekt kongregacije za kauze svetaca. Bivši suradnik optužio ga je za slanje sto tisuća eura humanitarnoj udruzi na rodnoj Sardiniji.

Udruga je bila povezana s Becciuovom obitelji. Kardinal je optužen i za financijske malverzacije dok je Vatikan kupovao luksuznu zgradu u Londonu. Sveta stolica u cijelom je poslu izgubila više od 140 milijuna eura.

 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene