Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dobivamo li 193. državu?

Sudan: Ubili 10 birača dok su se vraćali s referenduma

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Naoružani napadači ubili su iz zasjede deset Južnosudanaca.

Oni su ubijeni dok su putovali sa sjevera na jug kako bi glasovali na referendumu o neovisnosti južnog Sudana, rekao je ministar te, zasad, autonomne pokrajine trećeg dana referenduma.

Pročitajte i ovo Ilustracija Mala škola izbora Kako pravilno glasati: Znate li što je preferencijalno glasanje? Hrvatska - izborne jedinice karta MALA ŠKOLA IZBORA Znate li kojoj izbornoj jedinici pripadate?

>> Referendum u Sudanu: Hoćemo li dobiti 193. državu?

'Arapski nomadi Miserija iz zasjede su napali povratnike koji su se u 10 autobusa i sedam prikolica natovarenih osobnim stvarima vraćali sa sjevera', rekao je južnosudanski ministar unutarnjih poslova Gier Chuang Aluong.

Napad se dogodio u sjevernom Sudanu i vlasti tog područja odgovorne su za žrtve, rekao je ministar. Predstavnik arapskih nomada Miserija odbacio je optužbe za napad kao laž. Zadnji napad dogodio se nakon četverodnevnih sukoba između Miserija i južnosudanske policije i mladeži u pograničnom području Abjeija.

Više od četiri milijuna pristaša neovisnosti juga nastanjenih u južnom Sudanu, na sjeveru i u inozemstvu pozvani su da odluče između očuvanja jedinstva zemlje i odcjepljenja juga. Analitičari i politički čelnici u Kartumu predviđaju pobjedu pristaša neovisnosti, a organizatori su za Reuters rekli da je velik odziv birača od 60 posto za valjanost referenduma već gotovo zajamčen.

Bude li neovisnost izglasana, nova 193. država u svijetu trebala bi biti stvorena već u srpnju, kad po mirovnom ugovoru, kojim je završio građanski rat na jugu, istječe prijelazno šestogodišnje razdoblje. U građanskom ratu, dugom više desetaka godina s dva milijuna mrtvih i četiri milijuna izbjeglih, sukobili su se sjever, nastanjen uglavnom muslimanima, i jug, gdje su većina kršćani i pripadnici tradicionalnih vjerovanja. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene