Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Podjela ili ne

Referendum u Sudanu: Hoćemo li dobiti 193. državu?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Najveća afrička država mogla bi se podijeliti na dva dijela, muslimanski sjever i kršćanski, naftom bogatiji jug.

Time bi nastala bi 193. država na svijetu. Glasovanje, na koje je pozvano više od četiri milijuna pristaša neovisnosti koji žive u Sudanu i inozemstvu, trajat će tjedan dana. U toj je zemlji desetljećima trajao građanski rat u kojem je ubijeno dva milijuna ljudi, a četiri milijuna je izbjeglo.

Pročitajte i ovo Ilustracija Stanje se ne smiruje Najmanje 40 mrtvih u zračnom napadu na Kartum: Dosad je poginulo 7500 ljudi Ilustracija sukobi u Sudanu "Situacija izmiče kontroli": Katastrofalne posljedice rata, milijuni ostaju bez hrane, stradavaju civili

Referendum pobliže prati i holivudski glumac George Clooney koji se godinama zalaže za okončanje sukoba u toj zemlji. Sa svojom organizacijom glumac planira postaviti satelitsko praćenje kriznih područja i pozdravlja referendum.

Odaziv birača na jugu Sudana na referendumu na kojem se jučer prvi dan glasovalo o neovisnosti te poluautonomne pokrajine bio je 20 posto, izvijestio je predsjednik povjerenstva za provedbu referenduma.

>> George Clooney nadgleda referendum u Sudanu

Odaziv oko 20 posto

'Odziv onih koji su u nedjelju glasovali u sjevernim državama bio je 14 posto, a na jugu 20 posto', rekao je na konferenciji za novinare član povjerenstva Paulino Wanawilla Unango. Gotovo četiri milijuna južnjaka koji žive na jugu, ali i na sjeveru i u inozemstvu, pozvani su da do 15. siječnja glasuju za očuvanje jedinstva sa sjeverom ili za odcjepljenje juga.

Da bi se rezultati referenduma potvrdili, odziv birača mora biti najmanje 60 posto. Čini se da je podjela zemlje neizbježna nakon referenduma koji je predviđen mirovnim ugovorom zaključenim 2005. između juga i sjevera. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene