Obavijesti Video Pretražite Navigacija
SVIJET NA NOGAMA

Osuđen iako je glavni svjedok priznao da je svjedočenje iznuđeno prisilom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Poznati redatelji - Ken Loach, Mike Leigh i Wim Wenders potpisali su otvoreno pismo ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu u kojem traže oslobađanje Olega Sentsova.

Vojni sud u Rusiji (Rostov) osudio je u utorak ukrajinskog redatelja Olega Sentsova na 20 godina zatvora nakon suđenja koje je Amnesty International nazvao 'suđenjem u Staljinističkom stilu'.

Sentsov (39) i njegov suradnik Aleksandar Kolčenko, koji je osuđen na desetogodišnju kaznu, optuženi su za planiranje terorističkog napada na Krimu nakon što je pripojen Rusiji.
Tijekom suđenja Sentsov je kazao kako je bio mučen dok su istražitelji modrice na njegovom tijelu pripisali 'sklonostima ka sadomazohističkom seksu'.

Glavni svjedok optužbe izjavio je u sudnici kako je njegovo svjedočenje protiv Santsova također iznuđeno pod prisilom. Kazao je da terorističkog čina nije bilo, osim jednog podmetanja požara za što redatelj tvrdi da nije u njemu sudjelovao. Usprkos tome, osuđen je na 20 godina, a kada ga suci pitali razumije li presudu, Santsov se nasmiješio i zajedno s Kolačenkom pjevao ukrajinsku himnu.

PROVJERAVAJU SVOJE VOJNE KAPACITETE Na terenu više od 1000 vojnika i 50 vojnih vozila

Prošlog tjedna, u završnoj riječi, Sentsov je kazao kako se nije želio nagoditi s tužiteljstvom.
'Kada vam stave vreću na glavu, pretuku vas, nakon pola sata spremni ste se odreći svega u što vjerujete, odgovarate sve što se od vas traži, optužujete druge, samo da vas prestanu tući. No, ne znam koliko onda vrijede vaša uvjerenja ako za njih niste spremni patiti pa i umrijeti. Neću ovaj sud moliti za blagost. Sve je već jasno', poručio je ukrajinski redatelj.

Sentsov je u trenutku kada je počela ruska intervencija na Krim režirao novi film, no onda se uključio u koordiniranje humanitarne pomoći za ukrajinske vojnike koji su ostali u ruskom okruženju.

Poznati redatelji - Ken Loach, Mike Leigh i Wim Wenders potpisali su otvoreno pismo ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu u kojem traže oslobađanje Sentsova i istragu o navodima da je bio mučen. I ruski filmaši pridružili su se njihovom apelu, piše Guardian.

Odvjetnici Sentsova i Kolčenka očekivali su osuđujuću presudu jer u Rusiji oslobađajućih nema. Sada im preostaje samo nadati se da će ukrajinski filmaši biti možda razmijenjeni za zarobljene ruske vojnike.
 

Pročitajte i ovo Volodimir Zelenski Još jedna u nizu Rusija raspisala tjeralicu za Zelenskim Ukrajinska protuzračna obrana Uz veliku pomoć raznih režima Rusija niže pobjede na bojnom polju: Situacija u Ukrajini je očajna, sprema se nova velika ofenziva

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene