Obavijesti Video Pretražite Navigacija
U Mainzu

Sud odbacio zahtjev za tužbom protiv AstraZenece. Tužiteljica: "Meni je potpuno nerazumljivo zašto sud nije uzeo u obzir ove dokaze"

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Sud u Mainzu u ponedjeljak 21. kolovoza odbacio je zahtjev za tužbom protiv farmaceutske kompanije AstraZeneca koju je podnijela jedna zubarica koja tvrdi da je nakon cijepljenja protiv koronavirusa oglušila na jedno uho.

"Moje zdravstvene probleme zbog cjepiva je potvrdilo i vještačenje strukovne udruge. Meni je potpuno nerazumljivo zašto sud nije uzeo u obzir ove dokaze", rekla je podnositeljica tužbe.

Pročitajte i ovo Komarci - 2 Posvuda su Krvopije teroriziraju Zagreb: "Nikad nije bilo ovako. Mažete se svim mogućim preparatima, ništa ne pomaže"

Na početku suđenja je AstraZeneca ukazala na to da niti u jednoj studiji koje su prethodile puštanju cjepiva protiv korone na tržište, nije zabilježen slučaj oglušenja.

Zubarica, koja je u trenutku cijepljenja imala 40 godina, preko svog je odvjetnika najavila žalbu protiv današnje odluke suda. Ona je od AstraZenece tražila 150.000 eura odštete.

Pročitajte i ovo Almica Domikulić Brojne intervencije u Splitu U Hrvatskoj velike vrućine, ali neki građani i dalje su neposlušni: "Stalno govorimo jedno te isto"

Odvjetnik je odluku suda nazvao "potpuno pogrešnom" te je ukazao na odluku jednog suda u Bambergu koji je u presudi početkom kolovoza, u kojoj se također radilo o mogućim zdravstvenim smetnjama nakon cijepljenja cjepivom AstraZeneca, iznio dvojbe oko toga je li farmaceutska kompanija dovoljno informirala pacijente o mogućim popratnim pojavama.

Njemačka vlada je na proljeće 2021. povukla dozvolu za cijepljenjem cjepivom ove kompanije zbog slučajeva krvnih ugrušaka koji su se povezivali s ovim cjepivom.

Pročitajte i ovo Uvala Vruja Ne nazire se kraj Pogledajte kako izgleda rušenje simbola protuzakonite gradnje: Za ovaj pothvat izdvojeno je gotovo 320 tisuća eura

Prema posljednjim podacima odvjetničkih komora, u Njemačkoj je do sada podneseno 185 civilnih tužbi zbog navodnih popratnih pojava nakon cijepljenja protiv koronavirusa.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene