Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Sud oslobodio krivnje vlasnika trajekta na kojem je poginulo više od 1000 ljudi

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Egipatski sud oslobodio je krivnje za ubojstvo više od 1000 putnika vlasnika trajekta čije se plovilo 2006. godine zapalilo i potonulo u Crvenom moru, rekli su sudski izvori.

Vlasniku Mamdouhu Ismailu, koji je u vrijeme tragedije bio član Gornjeg doma egipatskog parlamenta, sudilo se u odsutnosti jer je nakon nesreće trajekta napustio Egipat i otišao u Britaniju.

Pročitajte i ovo Dvojica muškaraca poginula u slijetanju quadom u rijeku Bednju - 3 Tragedija Varaždinske Toplice nakon pogibije bratića zavijene u crno: "Alen je iza sebe ostavio zaručnicu, a Goran je živio s majkom" Dvije osobe poginule u prometnoj nesreći u Kaštel Sućurcu Građani spasili dijete Kaštela zavijena u crno, motociklisti i mlada vozačica smrtno stradali: "Ovo je prometni terorizam, kazna bi trebala biti izravni zatvor"

Trajekt Al Salam 98 zapalio se i potonuo na putu iz Egipta u Saudijsku Arabiju u veljači 2006., a u nesreći su poginule 1034 osobe od 1400 koliko ih je bilo na brodu.

Sud je također oslobodio i četvoro drugih optuženika, među kojima i Ismailovog sina, ali je osudio šestog optuženika, kapetana drugog trajekta, na šest mjeseci zatvora jer nije poduzeo korake da spasi preživjele.

Ured javnog tužitelja žalit će se na sve oslobođajuće presude, rekli su izvori iz suda.

Izvješće parlamenta okrivilo je Ismaila za niz kršenja sigurnosnih propisa. Izvješće kaže da je trajekt krivotvorio potvrde o sigurnosti, te da čamci za spašavanje i oprema za gašenje požara nisu bili u uporabnom stanju i da brod nije imao dovoljno vitla za spuštanje čamaca za spašavanje u more.

Egipatske su vlasti 2006. odmrznule Ismailovu imovinu te izbrisali njega i njegovu obitelj s popisa osoba kojima je zabranjeno putovanje u inozemstvo nakon što je u fond za žrtve nesreće uplatio 57 milijuna američkih dolara.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene