Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Potvrđena optužnica

Vođi radikalnih islamista u BiH sudit će se za terorizam i potporu IS-u

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U optužnici protiv Bosnića se navodi kako je on počinio kazneno djelo javnog poticanja na terorizam, vrbovanja radi terorističkih aktivnosti te za organiziranje terorističke skupine.

Sud Bosne i Hercegovine potvrdio je optužnicu protiv neformalnog vođe radikalnih islamista u toj zemlji Huseina Bosnića kojom ga se tereti za poticanje na terorizam i potporu terorističkoj organizaciji Islamskoj državi (IS), objavljeno je u u srijedu iz sjedišta suda u Sarajevu.

Pročitajte i ovo Akcija preimenovanja 31 godinu poslije Mirni prosvjed u Zagrebu povodom obljetnice masakra u Ahmićima Glasanje u Mostaru za Hrvatski sabor XI jedinica Otvorena birališta za Hrvatski sabor: U BiH registrirano više od 200.000 glasača

Optužnicu protiv Bosnića poznatijeg pod nadimkom Bilal Tužiteljstvo BiH podignulo je prošlog tjedna.

U optužnici se navodi kako je on počinio kazneno djelo javnog poticanja na terorizam, vrbovanja radi terorističkih aktivnosti te za organiziranje terorističke skupine.

Prema navodima optužnice Bosnić je tijekom 2013. i 2014. godine kao pripadnik tzv. selefijske zajednice u Bosni u Hercgeovini organizirane izvan institucija Islamske zajednice u BiH javno poticao druge osobe da se priključe terorističkim organizacijama.

Bosnić je islamski radikalizam propagirao u zajednicama koje okupljaju selefije u Velikoj Kladuši i Gornjoj Maoči kod Brčkog.

Bosnić je uz to svoje propagandne poruke postavljao i na internet pokušavajući doprijeti do što većeg broja sljedbenika.

BiH: Svi optuženi za terorizam pušteni na slobodu!

Pripadnike selefijske zajednice otvoreno je pozivao da se priključe Islamskoj državi i kao pripadnici te skupine sudjeluju u teroristčkim akcijama.

Bosniću će se suditi na temelju izmjena Kaznenog zakona BiH kojima je od ove godine sankcionirano sudjelovanje građana te zemlje na inozemnim ratištima a kažnjivo je postalo i poticati druge da to čine.

Bosnić je u pritvoru Suda BiH u Sarajevu od rujna kada je uhićen u velikoj protuterorističkoj akciji pod kodnim nazivom "Damask" zajedno s većim brojem sljedbenika.

Prema navodima medija u BiH najmanje 150 državljana te zemlje otišlo je boriti se u Irak i Siriju na strani terorističkih skuoina Islamska država i Fronte al-Nusra.

Sigurnosne službe u BiH cijene kako oni koji se vrate mogu predstavljati terorističku prijetnju i unutar same zemlje. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene