Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nova vlast dobila novac

'Stvoreni su uvjeti za izgradnju nove Libije, ne treba čekati s Gadafijevim uhićenjem'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nova libijska vlast poručuje da su stvoreni uvjeti za izgradnju nove Libije i da u tome poslu ne treba čekati na uhićenje bivšeg vođe Moamera Gadafija i slamanje posljednjih džepova otpora njegovih snaga.

O stvorenim uvjetima nova libijska vlast oglasila se dan nakon što su sudionici međunarodne konferencije o Libiji oslobodili više od 15 milijarda dolara.

Dužnosnik Prijelaznog nacionalnog vijeća (NTC) poručio je danas u Londonu kako posao na ispravljanju šteta, koje je iza sebe ostavila 42-ogodišnja vladavina libijskog diktatora i šestomjesečni rat pobunjenika i Gadafijevih snaga, ne treba biti na čekanju do uhićenja Gadafija i poraza njegovih posljednjih utvrda.

Pročitajte i ovo Akcija spašavanja u Libiji Tragedija u Libiji Dijelovi grada pretvoreni su u ogromno groblje: ''Bio je to trenutak potpunog horora i tišine" Humanitarna kriza u Libiji - 1 pokapaju se tijela u masovne grobnice Tuga i očaj na sjeveru Libije: Razoreni gradovi, masovne grobnice i strah od kolere

'Više je postoji izgovor da nemamo novaca'

'Sve dok je Tripoli, glavni grad, siguran i stabilan a što je gotovo postignuto kao i u velikoj većini drugih gradova i mjesta, Libijci mogu početi proces tranzicije i stabilizacije i novi politički proces', kazao je predstavnik Nacionalnoga prijelaznog vijeća Libije Guma al-Gamati za BBC.

U Tripoliju se stanovnici polako vraćaju normalnom životu. Gradske službe počinju čistiti grad, uklanjaju se blokade na cestama i sve se više prodavaonica otvara, iako još postoje problemi s vodoopskrbom i strujom. Stanovnike se poziva da više ne pucaju u znak veselja U Bengaziju, gradu na istoku zemlje, dužnosnik NTC-a za Reuters kaže da sredstva koja je Zapad stavio na raspolaganje znače da Vijeće sada može pokazati Libijcima da je sposobno vladati zemljom. 'Prije smo, kad su stvari išle krivim putem, imali izgovor da nemamo novaca', kaže visoki dužnosnik koji nije želio biti imenovan. 'Sada takav izgovor više ne postoji'.

Gamati je potvrdio da je Vijeće predano dokumentu u kojem je iscrtan put Libije u demokraciju a koji uključuje izradu ustava unutar osam mjeseci i referendum i izbore u 2013.

Tripoli: Stanovnici se polako vraćaju normalnom životu

U Parizu su se u petak sastali predstavnici Vijeća s dužnosnicima MMF-a i Svjetske banke kako bi razmotrili planove za obnovu zemlje. Unatoč tomu što im je odobren pristup milijardama Gadafijevih sredstava u inozemstvu nova vlast trebat će kratkoročnu pomoć i dugoročne zajmove kako bi se izbjegla humanitarna kriza.

Pred zemljom su i formalne zapreke primjerice uvjet za pomoć Svjetske banke i Afričke banke za razvoj je da MMF prizna novu libijsku vlast a što pak zahtijeva potporu 187 članica MMF-a.

U Tripoliju stanovnici se polako vraćaju normalnom životu. Gradske službe počinju čistiti grad, uklanjaju se blokade na cestama i sve se više prodavaonica otvara, iako još postoje problemi s vodoopskrbom i strujom. Stanovnike se poziva da više ne pucaju u znak veselja.

Nastava u libijskim školama mogla bi započeti 17. rujna iako su neke škole oštećene u bombardiranjima, a postoje problemi i s prijevozom dok je školski program još uvijek temeljen na Gadafijevu učenju objedinjenom u Zelenoj knjizi. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene