453284
453284
453284
453284
453284

STVARNOST JE SAMO SIMULACIJA? Znanstvenici traže način kako da "izađemo iz Matrixa"

  • , 12.10.2016., 20:12
  • Autor:
  • komentara

Kada Elon Musk u javnost ne iznosi svoje ideje o kolonizaciji Marsa, ponekad priča kako je moguće da život na Zemlji uopće nije stvaran te zapravo živimo u računalnoj simulaciji.

 
 
 
 
Ilustracija: Gulliver/Thinkstock
Ilustracija: Gulliver/Thinkstock

On je samo jedan od ljudi u Silicijskoj dolini koji pokazuje interes za "hipotezu simulacije" koja tvrdi kako je realnost koju poznajemo zapravo golema računalna simulacija koju je stvorila sofisticirana inteligencija.

Dva IT milijardera tako prema pisanju New Yorkera u tajnosti angažiraju znanstvenike koji traže način kako da "izađemo iz Matrixa".

Nick Bostrom, profesor filozofije s Oxforda još je 2003. godine iznio teoriju kako je moguće da članovi napredne "postljudske" civilizacije izvode simulacije svojih predaka, javlja Guardian.

Nasin znastvenik Rich Terrile smatra da ćemo ako se ovakav razvoj tehnologije nastavi u budućnosti, uskoro postati društvo umjetnih entiteta koje živi u simulaciji.

Jedan od razloga koji idu u prilog teoriji da je u svemir zapravo simulacija je i činjenica kako se svemir ponaša matematički te je razbijen u komade (subatomske čestice) poput pikselizirane video igre.

"Čak i stvari koje smatramo kontinuiranim kao što su vrijeme, energija i prostor, imaju konačni limit kad je riječ o njihovoj veličini. U tom slučaju naš je svemir konačan što omogućava njegovu simulaciju", kaže Terrile.
 

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se