457562
457562
457562
457562
457562

Čak dvije trećine Rusa želi Putina za predsjednika i nakon 2018.

  • , 18.11.2016., 22:51
  • Autor:
  • komentara

Broj Rusa koji žele da Vladimir Putin vodi zemlju i nakon predsjedničkih izbora 2018. godine porastao je u posljednje četiri godine. Najnovije istraživanje javnog mnijenja je pokazalo kako ga 63 posto želi i dalje na funkciji predsjednika Rusije.

 
 
 
 
Vladimir Putin (Foto: AFP)
Vladimir Putin (Foto: AFP)

Nezavisni istraživački centar Levada izvijestio je u utorak da je u listopadu ove godine provedena anketa koja je pokazala kako je udio Rusa koji su rekli da bi radije da Putin ostati predsjednik još jedan mandat porastao na 63 posto. 18 posto je kazalo kako bi radije neki drugi scenarij, a 19 posto je odbilo dati nedvosmislen odgovor na to pitanje.

Usporedbe radi, u listopadu 2012. godine samo je 34 posto ispitanika imalo pozitivan stav prema četvrtom predsjedničkom mandatu Vladimira Putina a čak 40 posto je takav ishod opisalo kao nepoželjan. Udio onih koji tada nisu željeli ili znali odgovoriti na to pitanje je tada bio 26 posto.

''Porast popularnosti Vladimira Putina može se objasniti dugotrajnim ''Krim efektom'' - univerzalnim javnim odobravanjem aneksija Krima u Rusku Federaciju te činjenicom da je prosječan Rus umoran od politike i ne prati pažljivo najnovije događaje i tendencije'', smatra politolog Mihail Vinogradov, Direktor fonda "Peterburška politika" iz St. Peterburga.

U svibnju ove godine Centar Levada je objavio ocjenu javnog povjerenja u političare u dužnosnike na najvišoj razini. Putin je zasjeo na sam vrh s 80 posto potpore, slijede ga ministar obrane Sergej Šojgu i ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov. Također u svibnju slično je istraživanje proveo i državni istraživački centar VTSIOM. Njihovi rezultati su bili vrlo slični - 82 posto rusa je zadovoljno s Vladimirom Putinom kao predsjednikom, a čak 84 posto se izjasnilo kako su za njega spremni glasati i na idućim predsjedničkim izborima.

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se