Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Studija pokazala

Čak dvije trećine Rusa želi Putina za predsjednika i nakon 2018.

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Broj Rusa koji žele da Vladimir Putin vodi zemlju i nakon predsjedničkih izbora 2018. godine porastao je u posljednje četiri godine. Najnovije istraživanje javnog mnijenja je pokazalo kako ga 63 posto želi i dalje na funkciji predsjednika Rusije.

Nezavisni istraživački centar Levada izvijestio je u utorak da je u listopadu ove godine provedena anketa koja je pokazala kako je udio Rusa koji su rekli da bi radije da Putin ostati predsjednik još jedan mandat porastao na 63 posto. 18 posto je kazalo kako bi radije neki drugi scenarij, a 19 posto je odbilo dati nedvosmislen odgovor na to pitanje.

Pročitajte i ovo Kusturica na sastanku s Putinom usporedio hrvatske ustaše i ukrajinske banderovce U mnogo čemu su se složili Kusturica na sastanku s Putinom usporedio hrvatske ustaše i ukrajinske banderovce Vladimir Putin Proljetno novačenje Objavio Kremlj: Putin pozvao u vojsku čak 150.000 ljudi

Usporedbe radi, u listopadu 2012. godine samo je 34 posto ispitanika imalo pozitivan stav prema četvrtom predsjedničkom mandatu Vladimira Putina a čak 40 posto je takav ishod opisalo kao nepoželjan. Udio onih koji tada nisu željeli ili znali odgovoriti na to pitanje je tada bio 26 posto.

''Porast popularnosti Vladimira Putina može se objasniti dugotrajnim ''Krim efektom'' - univerzalnim javnim odobravanjem aneksija Krima u Rusku Federaciju te činjenicom da je prosječan Rus umoran od politike i ne prati pažljivo najnovije događaje i tendencije'', smatra politolog Mihail Vinogradov, Direktor fonda "Peterburška politika" iz St. Peterburga.

U svibnju ove godine Centar Levada je objavio ocjenu javnog povjerenja u političare u dužnosnike na najvišoj razini. Putin je zasjeo na sam vrh s 80 posto potpore, slijede ga ministar obrane Sergej Šojgu i ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov. Također u svibnju slično je istraživanje proveo i državni istraživački centar VTSIOM. Njihovi rezultati su bili vrlo slični - 82 posto rusa je zadovoljno s Vladimirom Putinom kao predsjednikom, a čak 84 posto se izjasnilo kako su za njega spremni glasati i na idućim predsjedničkim izborima.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene