Obavijesti Video Pretražite Navigacija
stručnjak upozorava

Nisu svi svjesni onoga što je na kocki: "Ako Ukrajina izgubi, milijuni izbjeglica stižu u Europu"

Ilustracija
Ilustracija Foto: Afp
Njemački stručnjak za migracije Gerald Knaus upozorava na moguće posljedice u slučaju da Rusija pobjedi u ratu.

"Oni koji trenutačno oklijevaju s pomoći Ukrajini nisu svjesni onoga što je na kocki. Ako Ukrajina izgubi ovaj rat, tada slijedi najveći val izbjeglica od četrdesetih godina prošlog stoljeća i mnogi milijuni doći će u Europu", rekao je stručnjak za migracije Gerald Knaus u razgovoru za medijsku mrežu RND.

On je rekao kako je već sada unutar Ukrajine oko deset milijuna protjeranih osoba koje zasad ne žele napustiti zemlju jer vjeruju da će se nakon pobjede Ukrajine moći vratiti svojim kućama.

"No ako nada u povratak kopni, to bi moglo izazvati nova masovna kretanja izbjeglica prema Zapadu", zaključio je Knaus, direktor think tanka Europska inicijativa za stabilizaciju.

Pročitajte i ovo Ilustracija Radnici se šokirali Pronađeni ljudski kosturi, na jednom i dijelovi odjeće

On je ukazao i na to da je od 4,2 milijuna ukrajinskih izbjeglica, koliko ih se nalazi u Europskoj uniji, 1,2 milijuna u Njemačkoj.

"To je, uzimajući u obzir broj stanovnika, manje nego u Poljskoj, Češkoj ili Bugarskoj, ali mnogo više nego u Francuskoj", rekao je Knaus za RND.

Pročitajte i ovo Naplatne kućice kod Tunela Učka Istarski ipsilon Malo je popio pa parkirao u zaustavnoj traci i zaspao: Show je nastao kad mu je policija pokucala na prozor

Posljednjih mjeseci u Njemačkoj se povela rasprava o povlasticama za ukrajinske izbjeglice koje, za razliku od izbjeglica iz drugih zemalja, od prvog dana boravka uživaju socijalne povlastice u punom opsegu kao i domaće stanovništvo.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene