Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Milanović: "Ovo je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati!"

'Spavači' su posvuda

MOGLO BI ESKALIRATI I NA BALKANU 'Nisam optimist, u 2016. treba očekivati nova krvoprolića'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Iako sigurnosne službe čine sve kako do toga ne bi došlo, i u ovoj godini možemo očekivati nove krvave napade.

Dževad Galijašević, stručnjak za borbu protiv terorizma, rekao je za srpski Alo kako će se u Europi otvoriti nova krizna žarišta jer teroristi u Siriji gube bitku od Asadove vojske i ruske avijacije, a u Iraku ih pritišću američke trupe.

Pročitajte i ovo Danka Ilić Tijelo još nije pronađeno U potragu za Dankom uključili se i mještani rodnog sela jednog od ubojica Danka Ilić potpuna agonija Roditelji malene Danke prvi puta zajedno istupili u javnost: "Sve je laž"

'Zato pripremaju spektakularne akcije diljem Europe koje bi trebale proširiti liniju fronta. Ti teroristički napadi će za cilj imati demonstraciju moći, ali i prikupljanje novih članova, mladih muslimana koje žele radikalizirati. Treba znati da teroristi imaju dosta spavača na europskom području koji su dobro obučeni za različite akcije, poput trovanja vode ili miniranja', tvrdi Galijašević.

O smatra kako i na Balkanu ima nekoliko žarišta s kojih se može regrutirati teroriste. 'U Makedoniji su već bili napadi, Kosovo s radikalno utvrđenim antisrpskim stavom, Preševska dolina... U Srbiji imate ozbiljno žarište u Raškoj, odnosno Sandžaku, ti teritoriji mogu buknuti svaki čas. Posebna priča je BiH gdje je smještena najjača teroristička mreža. Pritom, sigurnosna agencija nema adekvatan odnos prema njoj. Štoviše, agencija kreira nove probleme i napada dužnosnike Republike Srpske, kriminalizira njihove članove i tako daje signal teroristima da mogu nastaviti raditi ono što su naumili. Daju im i alibi govoreći da je sve pod kontrolom, ali zapravo nitko nije pod kontrolom', dodaje Galijašević.

S ovim tvrdnjama slaže se i profesor Zoran Dragišić koji tvrdi kako u Europskoj uniji postoje teroristički kapaciteti koji bi pomoću raznih terorističkih činova trebali ublažiti pritisak na Islamsku državu koja sve više trpi poraze.

'Pokazali su da napad u Parizu zapravo nisu bili teroristički, već da je to bila akcija pješačkog voda. Dakle oni su u stanju izvesti i složene akcije koje su manje od rata, ali više od terorizma. Dobro je što sigurnosne službe imaju informacije o teroristima, ali svakako treba očekivati sporadične napade. Nisam optimist i u 2016. godini treba očekivati nova krvoprolića', kaže profesor Dragišić.

Budući da teroristi na Balkanu funkcioniraju kao i jedna cjelina i ne poznaju granice zbog čega bi se sve zemlje trebale ujediniti u borbi protiv terorizma u regiji.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene