Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Više im nisu dragi

Direktor CIA-e: WikiLeaks je neprijateljska obavještajna služba

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Direktor CIA-e Mike Pompeo nazvao je u četvrtak WikiLeaks "neprijateljskom obavještajnom službom", koristeći svoj prvi javni govor na poziciji šefa špijunske službe za prozivanje te organizacije zbog napada na američku obavještajnu službu.

U govoru održanom u Centru za strateške i međunarodne studije, Pompeo je nazvao osnivača Wikileaksa Juliana Assangea "prevarantom" i "kukavicom".

Pročitajte i ovo Teroristički napad u Moskvi Izvori otkrivaju Iran je također upozorio Rusiju na sigurnosnu prijetnju uoči napada u Moskvi Ambasada SAD-a u Havani Novo izvješće Razotkriven misterij havanskog sindroma: Na udaru američki diplomati i špijuni, iza svega stoji velika sila?

"Vrijeme je da se WikiLeaks nazove pravim imenom, to je neprijateljska obavještajna služba koju su često podržavali državni akteri u Rusiji", rekao je Pompeo.

Ustvrdio je da je ruska vojna obavještajna služba tijekom izbora u SAD-u (GRU) koristila Wikileaks za distribuciju hakiranog materijala iz računala Demokratskog nacionalnog odbora.

Američke obavještajne agencije zaključile su da je Rusija ukrala elektronsku poštu i učinila druge radnje u korist republikanskog kandidata Trumpa, a na štetu demokratske kandidatkinje Hillary Clinton.

Pompeo i Trump, koji ga je postavio na čelo CIA-e nisu uvijek bili tako kritični prema WikiLeaksu, primjećuje Reuters, podsjećajući da je Trump tijekom izbornog skupa, lani u listopadu hvalio tu skupinu, govoreći "volim WikiLeaks".

WikiLeaks je objavio tajne dokumente SAD-a i drugih zemalja, tvrdeći da je njihova zadaća boriti se protiv tajnosti i promicati transparentnost.

Assange se od 2012. nalazi u ekvadorskom veleposlanstvu u Londonu, koje mu je pružilo utočište kako bi izbjegao izručenje Švedskoj, gdje je optužen zbog silovanja, što on negira.

Pompeo je "oštrim" riječima govorio i o Edwardu Snowdenu, bivšem djelatniku američke tajne službe za nacionalnu sigurnost koji je preuzeo tisuće dokumenata, razotkrivši neke od najosjetljivijih programa elektroničkog prisluškivanja. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene