Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pilot je rekao previše

Malezijska vlada krivotvorila snimke iz nestalog zrakoplova?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Snimke navodno imaju najmanje dva izvora od kojih je jedan digitalni snimač prislonjen na zvučnik.

Stručnjaci za audio snimke vjeruju kako su zvučni zapisi sa nestalog malezijskog zrakoplova MH 370, odnosno razgovor pilota s kontrolnim tornjem, koje je javnost prvi puta čula u četvrtak, naknadno preuređivani.

Pročitajte i ovo Maltretiranje djevojke u Splitu Zbog videosnimke nasilja Tri maloljetnice i maloljetnik koji su zlostavljali djevojku i sve snimali pušteni na slobodu Slika nije dostupna Traje potraga Što se dogodilo na letu MH370: 'Najmisteriozniji događaj u zadnjih 50 godina'

Naime, analitičari koji su preslušavali snimke, zaključili su da one imaju najmanje dva izvora od kojih bi jedan mogao biti digitalni snimač prislonjen za zvučnik. Kako su stručnjaci kazali za NBC News, uočili su najmanje četiri 'čiste' stanke zbog čega sumnjaju da je netko 'prtljao' po zapisima, prenosi Businessinsider.

'Vrlo čudna stvar', ocijenio je audio-video forenzičar Ed Primeau za NBC.

'Otprilike na 1:14 minuta snimke …zvuči kao da netko drži digitalni snimač na zvučniku. To bi moglo biti alarmantno jer znači da je netko uređivao zapis i da on nije autentičan.'

Drugi stručnjak Kent Gibson, koji je zasebno slušao snimke, otkrio je još neke nepravilnosti koje su im sumnjive.

Je li ovaj milijarder kriv za nestanak malezijskog zrakoplova?

'Na 4:07 minuta snimke čuje se okretanje stanica i disanje nekoga, što je prilično neobično. Naime, može se čuti 'klik' kada se pritisne tipka mikrofona, ali uobičajeno je da se iz pozdaine ne čuje ništa drugo', pojasnio je Gibson i dodao da 'objavljene snimke upućuju da su ili malezijske vlasti ili netko drugi preuređivali zapise s nekakvim razlogom te da je pilot vjerojatno kazao ili naznačio nešto što im nije odgovaralo'.

'Možda se to dogodilo i nehotično te nema veze sa samom istagom oko nestanka, no tako se u svakom slučaju ne postupa sa dokaznim materijalom', kazao je Gibson.

Malezijski zrakoplov sa 239 putnika i članova posade nestao je još 8. ožujka na putu iz Kuala Lumpura u Peking. Istražitelji smatraju da je pao negdje uz zapadnu obalu Australije. 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene