Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Jesu li nasjeli na mit

Što se događa na Kosovu?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kosovo je u posljednja dva mjeseca izgubilo oko 50.000 ljudi, većina ih je krenula put Njemačke u potrazi za boljim životom. Unutar tog broja nisu samo mladi punoljetni, već i djeca.

"To je katastrofa. Ovo se nije nikad dogodilo. Na rubu smo", ističe Nusret Ismaili, nastavnik škole u mjestu Lug, koje se nalazi dvadesetak kilometara od Prištine, prenosi Telegraph. Čak je i ministarstvo obrazovanja Kosova potvrdilo da je samo u prosincu 2014. s Kosova otišlo 5.200 učenika.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović i Andrej Plenković Uoči izbora Svjetski mediji raspisali se o političkoj situaciji u Hrvatskoj: Plenković je autoritaran, Milanović oštra jezika Aleksandar Vučić o nemirima na kosovu "Vučić se priprema za invaziju, gradi baze u obliku potkove": Uznemirujuće tvrdnje uglednog britanskog lista

Od kraja studenog mjeseca 2014., procjenjuje se da je 50.000 Kosovara napustilo svoju domovinu, koja broji 1,8 milijuna stanovnika, te su se uglavnom zaputili prema Njemačkoj. U Njemačkoj je pak jaka kosovska dijaspora još od 70-ih godina 20. stoljeća.

Kao najmlađa zemlja u Europi, Kosovo je ostvarilo samostalnost od Srbije 2008. godine, nakon odluke bivšeg britanskog premijera Tonyja Blaira i bivšeg američkog predsjednika Billa Clintona, da bombardiranjem Srbiju natjeraju na povlačenje 1999. godine.

Kosovo je ujedno i najsiromašnija zemlja Europe, s godišnjim BDP-om per capita od oko 25.000 kuna. Posla u mnogim gospodarskim granama praktički nema, opća nezaposlenost je na 45 posto, a nezaposlenost mladih ispod 24 godine starosti je na 60 posto.

U zemlji čiji je, čini se, najjači izvozni proizvod pop pjevačica Rita Ora, zov Zapada je snažan, a samo je broj zahtjeva za azil u Njemačkoj porastao za 572 posto u siječnji 2015. godine.

Objavili proglas: 'Krijumčari lažu. Nema azila iz gospodarskih razloga'

Hashim Thaci, kosovski ministar vanjskih poslova i zamjenik premijera, ističe da je takva migracija rezultat "lažnih glasina" o tome da će Njemačka olabaviti svoju politiku oko azilanata. Mit navodno prodaju trgovci ljudima, govoreći svima na Kosovu da se europska tvrđava priprema otvoriti svoja vrata.

Histeriji pridonose i mediji na Kosovu, dodavajući takozvano ulje na vatru teoriji kako je upravo sad trenutak za odlazak u inozemstvo.

Njemačka, koje je inače domovina polovice Kosovara koji žive u inozemstvu, odbija 99,7 posto njihovih zahtjeva za azilom. Kosovo se smatra stabilnom i dovoljno sigurnom zemljom za repatrijaciju, što je obično vrlo brz proces.

Njemačka je otvorila i četiri nova centra za obradu zahtjeva za azil s Kosova, a proteklog tjedna poslali su i graničare u pomoć Mađarskoj oko tog pitanja, jer tamo se nalazi 20.000 Kosovara koji su zadržani dok im se ne riješi status.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene