458435
458435
458435
458435
458435

Što će biti s Kubom nakon smrti Fidela Castra?

  • , 26.11.2016., 12:11
  • Autor:
  • komentara

''Smrt Fidela Castra ubrzat će promjene na Kubi'', smatra Simon Calder koji je napisao prvi nezavisni vodič po tom otoku.

 
 
 
 
Ilustracija (Foto: Gulliver/Thinkstock/Pixsler)
Ilustracija (Foto: Gulliver/Thinkstock/Pixsler)

Simon Calder Kubu je posjetio 1980-ih i napisao prvi nezavisni vodič po tom otoku, a nakon smrti Fidela Castra za Independent je napisao što se može očekivati od daljnjeg razvoja situacije.

Smrt Fidela Castra, smatra on, ubrzat će promjene na Kubi. Među nekim Kubancima postojat će osjećaj olakšanja, jer Fidela smatraju odgovornim za političku i ekonomsku represiju nacije tijekom više od polovice stoljeća, ali za većinu Kubanaca Fidelova smrt izazvat će tugu pomiješanu s čuđenjem – Što sada?

Pod Fidelovim vodstvom, podsjeća Calder, na Kubi je počelo iskorjenjivanje siromaštva i stvaranje odlične zdravstvene skrbi i obrazovnog sustava. Zbog njegove politike sačuvan je identitet Kube koja je zbog svoje neizgubljene autentičnosti pod reflektorima svijeta.

Turisti će i dalje nastavljati posjećivati Kubu kao i do sada, smatra Calder. Unatoč nekoliko dana najavljenog žalovanja, stanovnici Kube nastavit će svoj uobičajeni tempo.

Fidel Castro je još 1994. rekao da samo turizam može spasiti Kubu, što je trebala biti gospodarska grana koja će zamijeniti dotok novca koji je do tada dolazio iz Sovjetskog Saveza. No, čak ni sada turizam na Kubi nije kao u drugim zemljama, jer sve kontrolira država, osim nekoliko malih privatnih poduzeća i privatnih restorana.

Priča o Castru i priča o modernoj Kubi se isprepliću - Castrovo naslijeđe vidljivo je svugdje, kao na primjer u Muzeju revolucije u Havani.

Ništa se na Kubi neće događati brzo, napominje Calder, a s obzirom na to da je Fidela na mjestu predsjednika zamijenio njegov brat Raul, sada nema potrebe za traženjem nasljednika. Ali, vrlo je vjerojatno da će nestati loši odnosi s SAD-om, naročito oni usmjereni od strane kubanskih iseljenika na Floridu prema Kubi.

''Fidelova smrt ubrzat će normalizaciju odnosa s SAD-om. Sada bi se mogla ukinuti zabrana za američke turiste na Kubi i ondje bi se moglo vidjeti sve više Amerikanca – na ekonomsko i društveno zadovoljstvo Kubanaca'', zaključuje Calder.

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se