Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Protivi se rezovima

Stiglitz: Lideri eurozone ne shvaćaju što moraju činiti

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Amrički nobelovac i vodeći zagovornik kenezijanske gospodarske politike Joseph Stiglitz protivi se rezovima koje provodi Europska Unija.

U intervjuu za Bloomberg Joseph Stiglitz izjavio je kako je njegov stav da su mjere štednje koje Europska Unija provodi pogrešne.

Pročitajte i ovo Novinari na press konferenciji Sve lošija situacija na razini EU Hrvatska se našla na zabrinjavajućoj listi: Rame uz rame Mađarskoj i Poljskoj po napadima na novinare Slika nije dostupna ŠTETA VEĆA OD PREDNOSTI Nobelovac koji je kritizirao kredite u švicarcima: ''Postoje argumenti da Hrvatska pričeka s uvođenjem eura''

'Na ovaj način ne može se vratiti povjerenje tržišta, efekt će biti suprotan od onoga što Europa želi postići. Stoga smjer kojim eurozona ide je jednostavno pogrešan' rekao je Stiglitz.

On smatra kako gospodarsku ekspanziju može potaknuti samo povećanje državne potrošnje.

'Deficite treba staviti u drugi plan, sve dok BDP ne počne osjetnije rasti, odnosno dok nezaposlenost ne dođe barem do pretkrizne razine' smatra Stiglitz.

Ovaj profesor ekonomije na uglednom sveučilištu Columbia posebno naglašava kako su 'europske vlade uvođenjem fiskalne discipline potpisale pakt o zajedničkom samoubojstvu koji će izazvati kolaps njihovih gospodarstava'.

'Europski lideri ne shvaćaju što moraju učiniti'  osvrčući se na najave europskih lidera o uvođenju novih pravila o fiskalnoj disciplini.

Prema Stiglitzu je takvo ponašanje dovelo Grčku, Irsku i Portugal na rub bankrota i prisililo ih da zatraže pomoć MMF-a i drugih članica EU.

'Pred europskim zemljama je vrlo teška godina. Zbivanja u eurozoni imat će utjecaj i na ostatak svijeta, posebno na SAD. Europske zemlje moraju potaknuti gospodarski rast. Ukoliko to ne učini, posljedice će biti vrlo ozbiljne. Čini mi se da lideri eurozone ne shvaćaju što moraju učiniti', zaključuje Stiglitz.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene