Obavijesti Video Pretražite Navigacija
UVOĐENJE MJERA

Kakav plan za uštedu energije imaju europske zemlje? "To nas čini manje podložnima ucjenama"

Aktualno Galerija Stednja energije u Europi - 4 Stednja energije u Europi - 4 Foto: DNEVNIK.hr Stednja energije u Europi - 3 Stednja energije u Europi - 3 Foto: DNEVNIK.hr Stednja energije u Europi - 2 Stednja energije u Europi - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 Stednja energije u Europi - 1 Galerija 1/4 >>
Niz europskih zemalja razmatra ili već uvodi mjere štednje energije. Tako se želi suprotstaviti rastu cijena energenata i strahu od nestašice plina, odnosno mogućeg ruskog zatvaranja plinovoda.

Povicima "Odlazi, odlazi!" njemački je kancelar Scholz dočekan na jednom susretu s građanima. Zamjeraju mu rast cijena potaknut poskupljenjem energenata, posebno plina.

"Uvest ćemo, povrh onoga što smo već napravili, daljnje olakšice građanima tako da se mogu nositi s onim što se događa u smislu razvoja cijena", izjavio je njemački kancelar Olaf Scholz.

Samo dan nakon što je izviždan, Scholz je najavio privremeno smanjenje PDV-a na prirodni plin s 19 na 7 posto. Prije nekoliko dana njemačka je Vlada najavila uvođenje posebnog poreza na prirodni plin kako bi spasila uvoznike. Stručnjaci su upozorili kako će građani tu mjeru platiti nekoliko stotina eura na godinu.

Glasnogovornik njemačke vlade Robert Habeck je rekao: "To nas čini manje podložnima ucjenama i omogućuje nam da odlučimo o opskrbi energijom neovisno od Rusije."

Pročitajte i ovo Miro Skalicki ZAMJENA RUSKIH ENERGENATA Energetski stručnjak za Dnevnik Nove TV: "Europska unija nema jasnu ideju vezanu za preporuke o štednji"

Pročitajte i ovo Videozid o mjerama štednje plina - 1 PRIPREME ZA HLADNU ZIMU Kako europske zemlje provode štednju plina? Cilj je trošiti 15 posto manje, no dosad je prosječna potrošnja smanjena tek za oko pet posto

Njemačka zasad nema propise na razini države, ali brojni gradovi i pokrajine donijeli su vlastite mjere poput smanjenja ulične rasvjete, gašenje reflektora koji obasjavaju spomenike ili ograničenja temperature u javnim zgradama.

Španjolska je već objavila uredbu kojom je tvrtkama naloženo da klimatizacijski uređaju budu na najmanje 27 stupnjeva. Grijanje sljedeće zime ograničeno je na 19 stupnjeva. Izlozi trgovina će nakon 22 sata morati biti u mraku. Reakcije na mjere štednje oprečne.

"Veoma je vruće. Nama bi klimatizacijski uređaji trebali biti ispod 20 stupnjeva. U suprotnom gostima će biti neudobno. Ventilatori ne pomažu", rekao je Jose, vlasnik kafića.

"Ono što sad moramo je smanjiti potrošnju energije. Imamo dva klimatizacijska uređaja, ali palimo samo jedan", kaže Antonio.

Većina europskih zemalja još nije sastavila plan štednje. Francuska bi ga trebala predstaviti sljedeći mjesec. Hitan plan izrađuje i Italija. Očekuje se kako će mjere u te dvije zemlje biti slične onima u Španjolskoj. Češka razmatra i skraćenje službene sezone grijanja. 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene