Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Treba pomoć

VIRDŽINE - ŽENE KOJE ŽIVE KAO MUŠKARCI Posljednja zakleta djevica Crne Gore

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Stana Cerović posljednja je virdžina u Crnoj Gori.

Virdžine su žene koje su živjele kao muškarci. Kada bi umrla glava obitelji, ukoliko ne bi imao muških nasljednika, jedna od njegovih kćeri mogla je, dobrovoljno ili po želji roditelja, preuzeti mušku ulogu. Te su se žene oblačile kao muškarci, družile su se s njima, a smjele su pušiti i nositi oružje. No, morale su se zakleti u jedno - da će zauvijek ostati djevice.

Stana Cerović rođena je 1936. godine kao najmlađa od četiri sestre i dva brata koji su mladi umrli. Kao dijete obećala je ocu Milivoju da će sačuvati prezime i da se nikada neće udati.
'Ona je na sebe gledala kao na muškarca i sestre su se kod nje okupljale kao kod brata', kazala je njezina rođakinja Mara Cerović.

Dugo je Stana bila glava obitelji, a obećanje dano ocu nikada nije prekršila. No, danas je narušenog zdravlja, sama i gotovo nepokretna. Centar za socijalnu skrb odlučio ju je smjestiti u dom za stare i nemoćne, a nakon što je o njoj državna televizija Crne Gore emitirala priču, ponude za pomoć Stani stižu iz cijele zemlje. Jer za nju nema tko platiti smještaj od 300 eura.

'Naša je dužnost da se pobrinemo za Stanu', kazala je socijalna radnica iz Šavnika u kojem živi posljednja crnogorska virdžina.

Fenomen virdžina pojavio se u 15. stoljeću a bio je rasprostranjen u planinskim selima Crne Gore, Kosova i sjeverne Albanije, piše Guardian.

Pročitajte i ovo Tivat - 3 Pokrenuti novi letovi Poznati tabloid nahvalio našeg velikog konkurenta: "Znatno su jeftiniji od Hrvatske, a nakon multimilijunskog ulaganja postali su mali Monako" Potres u Crnoj Gori Kao i sredinom ožujka Novi snažan potres u Crnoj Gori: "Dubrovnik je kratko zadrmalo"

 

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene