Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Šovinistički i indoktrinacijski

Srpski mediji: Hrvatski udžbenici uče djecu da su Srbi 'teroristi'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministarstvo vanjskih poslova Srbije ocijenilo je da neki udžbenici u Hrvatskoj, u kojima se veliča uloga ustaša i poriču zločini nad Srbima, predstavljaju reviziju povijesti i poricanje krvavih zločina, što zahtijeva reakciju Vlade Srbije.

Iz resornog ministarstva Srbije podsjećaju da su Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa Hrvatske i 'Školska knjiga' iz Zagreba odobrili izdavanje triju priručnika iz povijesti u kojima se veliča ustaški pokret i poriču zločini nad Srbima. U priručnicima se poriču zločini Nezavisne Države Hrvatske, a u priručniku izdavačke kuće 'Duden' uz pojam 'ustaša' stoji objašnjenje da je to 'hrvatski nacionalistički pokret koji se u Drugom svjetskom ratu borio protiv srpskog centralizma', rekli su u Ministarstvu vanjskih poslova Srbije za Večernje novosti.

Pročitajte i ovo Ilustracija istražuje se nesreća Tragedija na vojnoj vježbi u susjedstvu: Iz kanala izvučeno tijelo stradalog dočasnika, drugi vojnik na intenzivnoj Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić napadnuta hrvatska filmska ekipa Hrvatska je poslala prosvjednu notu zbog napada na Hrvate u Srbiji

Prema evidenciji Ministarstva vanjskih poslova Srbije, od 2013. do 2015. godine u Hrvatskoj su zabilježena 53 incidenta koja imaju nacionalnu konotaciju i upereni su protiv Srba - od govora mržnje i zastrašivanja, pa sve do otvorenog linča nad Srbima koji su se opredijelili da tamo žive, piše Blic.

Stručnjaci: Srbija predstavljena kao nacistička Njemačka

Srpski stručnjaci, od kojih je Ministarstvo vanjskih poslova Srbije zatražilo mišljenje o školskom priručniku iz povijesti 'Domovinski rat', u kojima su Srbi označeni kao 'agresori', 'teroristi' i 'ekstremisti', ocijenili su da taj priručnik posjeduje snažan indoktrinacijski smisao te da je šoviništički i da nikako ne može doprinijeti istinskom pomirenju hrvatskog i srpskog naroda.

Povjesničar Čedomir Antić kaže da se u tom priručniku ponovno znanstveno neutemeljeno provlači ideja 'Velike Srbije', gdje je Srbija predstavljena kao nacistička Njemačka, koja želi uništiti siguran međunarodni poredak i podmeće se teza da je Srbija htela stvoriti velikosrpsku, etnički čistu državu.

Zoran Jevtović s Filozofskog fakulteta u Nišu navodi da je svih pet cjelina u ovoj knjizi u funckiji 'generalne hipoteze o velikosrpskoj agresiji' i da se Srbija proglašava povijesno odgovornom za raspad Jugoslavije, a srpski narod za odlazak iz Hrvatske.

U knjizi se kod navođenja srpskih predstavnika obavezno ističe da su haški osuđenici za ratne zločine, dok se kod hrvatskih to izostavlja, navodi se da je veliki broj srpskog stanovništva 'otišao iz Hrvatske zajedno s JNA', a prešućuju se stradanja Srba i uništavanje njihove imovine. Krivica se, pišu srpski mediji, usađuje samo na srpskoj strani, a na hrvatskoj se razvija koncept nacije-žrtve.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene