446861
446861
446861
446861
446861

SLUŽBENO JE Srpanj 2016. vjerojatno je najtopliji mjesec u 125.000 godina!

  • , 17.08.2016., 15:27
  • Autor:
  • komentara

Službeno je, srpanj 2016. najtopliji je mjesec otkako postoje temperaturna mjerenja, a to vjerojatno znači da je bio i najtopliji mjesec u posljednjih 125.000 godina, odnosno posljednjeg međuglacijalnog razdoblja.

 
 
 
 
Globalno zatopljenje (Ilustracija: Guliver/Thinkstock)
Globalno zatopljenje (Ilustracija: Guliver/Thinkstock)

Podatke o srpnju kao najtoplijem mjesecu otkako postoje mjerenja objavila je NASA, no taj rekord, čini se, neće biti dugug vijeka. Kako se Zemlja sve više zagrijava usljed posljedica globalnog zatopljenja, taj će rekord kontinuirano biti obaran.

Čovječanstvo je na putu da prebaci ograničenje koje smo postavili kao ono koje svakako moramo izbjeći, a to je da globalno zatopljenje ne smije prijeći 1,5 stupnjeva iznad prosjeka globalnih temperatura iz predindustrijskog vremena. Kako stvari zasad stoje, tu ćemo granicu prijeći 2024. godine, plus ili minus koju godinu, prenosi New Scientist.

Posljednjih mjeseci temperaturni rekordi bili su učestala pojava pa je tako veljača bila 1,32 stupnja toplija ot temperaturnog prosjeka za razdoblje između 1951. i 1980. godine. Srpanj je iznad tog prosjeka bio 0,84 stupnja Celzija.

No, dok se ovi rekordi gledaju samo u odnosu na prethodne mjesece, apsolutni prosjek temperature za čitavu površinu Zemlje mijenja se tijekom godine, a najtopliji je tijekom ljeta na sjevernoj hemisferi Zemlje. To pokazuje i niže priloženi grafički prikaz:

Sezonalna varijacija u globalnoj temperaturi površine planeta uvjetovana je time što sjeverna hemisfera Zemlje ima kudikamo više kontinentalne površine od južne hemisfere. To znači da se kontinentalni dio brže zagrijava tijekom ljetnih i brže hladi tijekom zimskih mjeseci od površine mora.

Sve zajedno to zapravo znači da će sve toplija površina planeta izazvati sve ekstremnije vremenske poremećaje, a sve to zapravo već možemo i vidjeti, ili smo već dosad imali prilike vidjeti na djelu.

Za primjer, 21. srpnja 2016. u gradu Mitribahu u Kuvajtu, izmjerena je temperatura zraka od nevjerojatnih 54 stupnja Celzija. To je najveća temperatura pouzdano izmjerena bilo gdje u svijetu, osim u Dolini smrti u SAD-u.

Znamo da je globalni temperaturni prosjek za 2015. godinu bio jedan stupanj Celzija veći od globalnog prosjeka predindustrijskog doba, a prognozira se da bi taj prosjek za 2016. trebao biti još veći, odnosno iznositi 1,2 stupnja Celzija od globalnog prosjeka predindustrijskog doba.

Već smo spomenuli da bi svijet 2024. godine trebao prebaciti granicu globalnog zatopljenja od 1,5 stupnjeva, no to nije kraj lošim prognozama, jer bi već oko 2036. godine, svijet mogao prebaciti i granicu od 2 stupnja Celzija, prema procjeni dvojice znanstvenika sa Sveučilišta Melbourne u Australiji.

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se