Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Srbija će biti normalna

Nisu se borili protiv kriminala: Vučić smijenio šefove pet uprava policije

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vučić je istaknuo da 'vladi Srbije neće naređivati (narko bos kojem se sudi za šverc kokakina) Darko Šarić', kao ni '(jedan od vođa kriminalne skupine) Ljubiša Buha Čume'.

Srbijanski premijer Aleksandar Vučić smijenio je u petak sve šefove pet uprava policije u MUP-u Srbije nezadovoljan borbom protiv kriminala.

Pročitajte i ovo Aleksandar Vučić Geopolitika Vučić upozorio: "Za tri do četiri mjeseca bit će najgora situacija od Drugog svjetskog rata" Aleksandar Vučić - 1 Posjetio Macrona Vučić nabavlja 12 borbenih aviona, cijena je paprena

Nakon popodnevne sjednice Vijeća za nacionalnu sigurnost Vučić je rekao da bi bio smijenjen i aktualni ravnatelj policije Milorad Veljović, ali za to nema pravnih preduvjeta.

'Danas bi i Veljović bio smijenjen da nije izabran na natječaju, ne zato što je kriv, već iz moralnih razloga', rekao je Vučić na tiskovnoj konferenciji objašnjavajući da je tražio rezultate u borbi protiv narko-kartela, 'ali su ljude u MUP-u više zanimale neke unutarnje stvari'.

Kako je objasnio, odluka o smjenama visokih policijskih dužnosnika uslijedila je sukladno inicijativi ministra unutarnjih poslova i uz suglasnost ravnatelja polcije, a do imenovanja novih dužnost će preuzeti njihovi zamjenici.

Vučić je istaknuo da 'vladi Srbije neće naređivati (narko bos kojem se sudi za šverc kokakina) Darko Šarić', kao ni '(jedan od vođa kriminalne skupine) Ljubiša Buha Čume'.

'Nažalost, mnogi su ušli u borbu između Čume i Šarića, ali Srbija u tome neće sudjelovati', rekao je Vučić, odbacujući kako izmišljotine navode koje je o 'zemunskom klanu' i vezama Šarića s policijom u tabloidima plasirao Ljubiša Buha Čume.

Premijer je poručio da će 'Srbija biti normalna, pristojna i uređena zemlja u kojoj će policija brinuti o građanima, a ne o politici', te da 'neće biti zraka u Srbiji" za one koji su "kriminalom uprljali ruke, koji su u korupcionaškim aferama do guše'.

Upozorenje sigurnosnih službi: Vučić bi mogao proći kao Đinđić

'Uvjeren sam da ćemo uspjeti raditi još bolje i više, da će se ljudi osećati sigurno i da ćemo 2018. završiti posao i moći kazati da smo spremni za EU', rekao je Vučić.

Tiskovnoj konferenciji srbijanskog premijera prethodilo je obraćanje naciji i predsjednika Srbije Tomislava Nikolića koji je ranije u programu RTS zatražio smjene i reforme policije, istaknuvši da borbom protiv kriminala nije zadovoljan ni šef države, ni vlada niti građani Srbije.

Smjene u policiji uslijedile su nakon višednevne kampanje u medijima i nagađanja o smjenama visokih policijskih dužnosnika.

Mediji se stanjem u vrhu policije bave nakon nedavne optužbe šefa narko klana Darka Šarića da je prijatelj jednog policijskog generala 'stvorio zemunski klan', te primjedbi crnogorskog premijera Mila Đukanovića kako 'postoji nervoza sigurnosno-medijskih struktura u Srbiji" koje, navodno, "podsjećaju na ozračje iz 2003.' kad je ubijen premijer Zoran Đinđić.

Istodobno, vladajuća Srpska napredna stranka (SNS) najavila je da će i vrh naprednjaka razmatrati 'aktualnu političku situaciju u zemlji'. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene