Obavijesti Video Pretražite Navigacija
SKANDALOZNA ODLUKA

Srbijanski predsjednik Vučić odlikovao čovjeka koji je negirao genocid u Srebrenici: "Cijelim srcem je branio srpsku istinu"

Sporni nobelovac Handke (Foto: Dnevnik.hr)
Sporni nobelovac Handke (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Sporni nobelovac Handke (Foto: Dnevnik.hr) Sporni nobelovac Handke (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Peter Handke (Foto: Dnevnik.hr) Peter Handke (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +0 Peter Handke 2006. (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/3 >>
Austrijski književnik Peter Handke dobio je i Nobelovu nagradu za književnost 2019. godine, što je izazvalo niz prosvjeda i bojkota.

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić u subotu je odlikovao austrijskog dobitnika Nobelove nagrade za književnost Petera Handkea zbog njegova "iznimnog doprinosa predstavljanju Srbije u sferi kulture".

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna dobio nobela za književnost "Kako je Njemačka mogla priznati Hrvatsku?": Što je zapravo govorio nobelovac zbog kojeg se digla prašina u cijeloj regiji Peter Handke (Foto: Dnevnik.hr) dobitnik nobelove nagrade Podržali svi zastupnici: Peter Handke proglašen nepoželjnom osobom u Sarajevu

Nobelova nagrada Handkeu 2019. izazvala je kontroverzu jer je podržavao režim Slobodana Miloševića u vrijeme ratova u bivšoj Jugoslaviji i zločina poput genocida u Srebrenici.

"Za Srbiju je on pravi prijatelj, dokazan i ustrajan čak i tijekom najtežih trenutaka", rekao je Sima Avramović, čelnik odbora koji dodjeljuje odlikovanja.

"Cijelim srcem je branio srpsku istinu čak i kada mu je to donosilo mnogo neugode i osporavanja, pa i nakon što je osvojio Nobela", kazao je Avramović.

Handke nije bio na dodjeli odlikovanja u Beogradu, održanoj na Dan državnosti. Handkeu je dodijeljen Orden Karađorđeve zvijezde.

Nobelova nagrada austrijskom književniku ostala je u sjeni prosvjeda i bojkota zbog njegovih veza s Miloševićem, optuženikom pred sudom Ujedinjenih naroda za ratne zločine koji je umro u pritvoru 2006., prije presude. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene